Mexicaanse griep: oppassen bij koorts en benauwdheid

AMSTERDAM - In december zijn twee gezonde kinderen overleden aan de Mexicaanse griep. Moeten ouders zich zorgen maken? Zeven vragen over de Mexicaanse griep.

Van onze verslaggeefster Ellen de Visser

Woensdag meldde het RIVM ook dat een 34-jarige, al ernstig zieke man is overleden aan de Mexicaanse griep. Komt de griep in alle hevigheid terug?
In de winter van 2009-2010 overheerste de virusstam A/H1N1, die de Mexicaanse griep veroorzaakt. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO verwacht dat de stam deze winter weliswaar dominant zal zijn, maar concurrentie krijgt van de stammen influenza A/H3N2 en influenza B.

In Europa heeft ongeveer de helft van de grieppatiënten de Mexicaanse variant, blijkt uit een overzicht van de Europese gezondheidsdienst ECDC. In Groot-Brittannië en België is sinds kort een griepepidemie gaande, 36 Britten zijn volgens de BBC al aan de Mexicaanse griep overleden. Nederland telt nog te weinig patiënten om van een epidemie te kunnen spreken.

Moeten ouders zich zorgen maken?
Elk jaar overlijden gezonde kinderen aan de griep, zegt Aura Timen, hoofd van de Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding (LCI) van het RIVM.

In reguliere griepseizoenen bestaat echter geen meldingsplicht, waardoor die sterfgevallen onbekend blijven, terwijl ziekenhuisopnames en sterfgevallen tengevolge van de Mexicaanse griep wel moeten worden geregistreerd.

Kinderen zijn wel bevattelijker voor de Mexicaanse griep omdat de ziekte door een gloednieuw virus wordt veroorzaakt. Ouderen, geboren voor 1957, hebben soms nog wat antistoffen in hun bloed omdat het A/H1N1-virus lijkt op een virus dat rondwaarde toen zij jong waren. Andere griepstammen van A- of van B-huize circuleren al langer. Kinderen zijn daar vaker mee in aanraking geweest waardoor ze op natuurlijke wijze een afweer kunnen hebben opgebouwd.

Hoe kan een gezond kind aan de griep overlijden?
Hoewel het weinig voorkomt, kunnen kinderen sterven aan complicaties die het griepvirus veroorzaakt. De meest beruchte is de bacteriële longontsteking, zegt Aura Timen. Het griepvirus vermenigvuldigt zich massaal in de longen en beschadigt daar het slijmvlies en de longblaasjes waardoor bacteriën een infectie kunnen veroorzaken en de doorstroom van zuurstof wordt belemmerd. Omdat de luchtwegen van kinderen kleiner zijn, levert dat bij hen sneller problemen als benauwdheid op.

Als een kind eind 2009 is ingeënt, is het dan nu nog beschermd?
Volgens Aura Timen is het 'aannemelijk' dat kinderen die vorig jaar twee keer zijn gevaccineerd nog 'enige mate van bescherming' genieten. Maar zeker is dat niet, zegt ze. Het is niet bekend hoe lang de antistoffen in het bloed blijven.

Heeft het zin om kinderen en zwangere vrouwen dit jaar een griepprik te laten halen?
De Gezondheidsraad heeft geadviseerd om dit jaar alleen de medische risicogroepen (zoals 60-plussers, patiënten met longklachten en hartaandoeningen) een griepprik te laten halen. In die seizoensgriepprik zit ook de Mexicaanse stam. Volgens de Gezondheidsraad is het risico op complicaties voor gezonde zwangeren en kinderen zo gering dat de belasting van grootscheepse vaccinatie niet opweegt tegen de gezondheidswinst.

Als je als ouder toch een griepprik wenst voor je kind, kan dat dan?
Volgens een woordvoerster van de Landelijke Huisartsen Vereniging mogen huisartsen gezonde patiënten die daarom vragen vaccineren. Patiënten moeten het vaccin dan zelf betalen. Volgens een woordvoerster van apothekersorganisatie KNMP kost het vaccin tussen de 15 en de 20 euro.

De vraag is echter of het nog verkrijgbaar is, zegt ze. Het vaccin kan volgens haar niet meer worden besteld bij de groothandel. Huisartsen bestellen in het najaar griepvaccins voor hun risicopatiënten. Alleen als een deel van hen niet komt opdagen, blijft er voorraad over voor patiënten zonder medisch risico.

Op welke ziekteverschijnselen bij kinderen moeten ouders alert zijn?
Ouders moeten contact opnemen met de huisarts als hun kind drie dagen meer dan 38 graden koorts heeft of als het benauwd is, zegt Aura Timen. Ook als de toestand van een kind snel verslechtert, is het raadzaam een arts te raadplegen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden