Mevrouw Perfect is heel doorsnee

Een scheutje Doutzen Kroes, Carice van Houten, Touriya Haoud, Daphne Bunskoek, Hanna Verboom en een toefje Tara Elders. Dat is het mengsel waaruit Psychologie Magazine de mooiste vrouw van Nederland heeft samengesteld.

Van onze wetenschapsredactie

Het tijdschrift vroeg bezoekers van zijn website de mooiste Nederlandse vrouwen te noemen. Van de zes meest genoemde is met behulp van de computer een montage gemaakt die het ideaalbeeld zou moeten vormen voor in elk geval tweeduizend internetters.

Via dezelfde methode werd de mooiste man van Nederland geschapen uit de gecombineerde gezichten van Michiel Huisman, Arie Boomsma, Daniel Bossevain, Alain Clark, Ruben Nicolai en Chris Zegers.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen een ‘gemiddeld’ gezicht, samengesteld uit verschillende gezichten, nóg aantrekkelijker vinden dan de afzonderlijke gezichten, meldt Pyschologie Magazine. Een gemiddeld gezicht is symmetrischer en regelmatiger dan een typisch gezicht.

Ook dieren hebben er een voorkeur voor. Hommels zoemen het liefst naar symmetrische bloemen, zwaluwen hebben een voorkeur voor een partner met een symmetrische staart. Onderzoekers zeggen dat een symetrisch uiterlijk wijst op gezondheid en goede genen, en daarom vinden mensen gemiddelde gezichten extra aantrekkelijk.

‘In principe zouden we ons symmetrisch moeten ontwikkelen, maar ziekte en infecties veroorzaken imperfecties’, citeert het blad geleerden van het gezichtenlab van de University of Aberdeen. ‘Alleen individuen die deze infecties kunnen weerstaan – diegenen met een sterk immuunsysteem – ontwikkelen daardoor symmetrische trekken.’

Het Schotse gezichtenlab maakte de compositiefoto’s uit de portretbeelden van de zes mooiste Nederlandse vrouwen en mannen. Ze zijn opgenomen in het novembernummer van Psychologie Magazine.

Dat een gemiddeld gezicht aantrekkelijk is, ontdekte de Britse geleerde Francis Galton al aan het eind van de negentiende eeuw. Door verschillende foto’s over elkaar heen te leggen, hoopte hij erachter te komen hoe het gezicht van een typische soldaat of crimineel eruitzag. Dat leverde weinig op, maar wat Galton wél opmerkte, was dat de samengestelde gezichten een stuk aantrekkelijker waren dan de afzonderlijke.

Mensen zijn het vaak eens over wat ze mooi vinden. Of het nu mannen of vrouwen zijn, oud of jong, uit Azië of uit Europa komen. ‘Typische gezichten, die dichter bij het gemiddelde van de populatie liggen, worden keer op keer aantrekkelijker gevonden dan opvallende gezichten,’ zegt onderzoeker Gillian Rhodes van de University of Stanford. Een grote neus wordt niet zo mooi bevonden, maar een heel kleine neus ook niet.

Compositiebeelden van de mooiste man en vrouw, opgebouwd uit zes tot mooist verkozen Bekende Nederlanders. (Foto Facelab / University of Aberdeen) Beeld
Compositiebeelden van de mooiste man en vrouw, opgebouwd uit zes tot mooist verkozen Bekende Nederlanders. (Foto Facelab / University of Aberdeen)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden