Meteoriet met kracht van kleine atoombom explodeert boven Atlantische Oceaan

De grootste explosie veroorzaakt door een meteoriet sinds de inslag in Tsjeljabinsk in Rusland heeft begin deze maand plaatsgevonden boven de Atlantische Oceaan. Niet dat daar iets van gemerkt werd op aarde: de meteoriet brandde op 1.000 kilometer van de kust van Brazilië en op 30 kilometer hoogte op in de atmosfeer.

Een oplichtende meteoriet boven de Amerikaanse staat Texas, op een foto uit 2013. Beeld Howard Edin / NASA

De explosie vond begin februari plaats, maar is onlangs pas opgemerkt en opgenomen in een NASA-overzicht van meteorieten die de aarde 'aandoen'. Bij de explosie kwam net zoveel energie kwijt als vrijkomt bij de ontploffing van 13 kiloton TNT, dat is net zoveel als bij de explosie van een kleine atoombom vrijkomt. De meteoriet was waarschijnlijk tussen de 5 en 7 meter in diameter groot.

De explosie die volgde op de inslag van een meteoriet in Tsjeljabinsk in 2013 was veel groter, daarbij kwam net zoveel energie vrij als bij de ontploffing van 500 kiloton TNT. Dat is twintig keer zoveel als vrijkwam bij de Amerikaanse atoombom op Hiroshima in 1945.

Slechts een fractie hiervan kwam in Tsjeljabinsk aan, anders was de hele stad waarschijnlijk weggevaagd. De meteoriet explodeerde boven de aarde, waarbij het grootste deel van de energie vrijkwam. De ruimtesteen brak in stukken en ruim driekwart verdampte in de atmosfeer. De restanten vergingen grotendeels tot stof. De stenen die de grond raakten, waren hooguit 0,05 procent van de oorspronkelijke massa. Het grootste gevonden stuk woog circa 570 kilo. Toen onderzoekers dit probeerden te wegen, bezweek de weegschaal.

De inslag beschadigde duizenden gebouwen en bijna 1.500 personen raakten gewond. Zij liepen alleen lichte verwondingen op, veroorzaakt door glas van duizenden gesprongen ruiten. Het licht van de meteoriet, dertig maal feller dan dat van de zon, bezorgde omstanders branderige ogen. Enkelen liepen een verbrande huid op.

Lees ook: Niemand zag deze 'killer-asteroid' aankomen

De 600 meter grote komeet Spooky werd laat gedetecteerd en schoot onlangs - op kosmische schaal - rakelings langs de aarde. Kunnen we dit soort projectielen eerder spotten? (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden