Met Newton in de speeltuin

Een vallende appel bij een boom, wil het verhaal, inspireerde Isaac Newton (1643-1727) tot zijn beroemde theorieën over bewegende voorwerpen en krachten....

Wim Wirtz

Op de tentoonstelling NewtonMania in Museum Boerhaave te Leiden is geen appelboom te zien, maar je kunt er wel een breed geëtaleerde geschiedenis volgen van Newtons baanbrekende ideeën en ontdekkingen. En aan den lijve ondervinden.

De samenstellers van de tentoonstelling hebben in een van de zalen een soort speeltuin ingericht met spellen en toestellen om bezoekers te laten ervaren hoe het is: de slingerlengte van een schommel, de wrijving bij een (lucht)hockeyspelletje; hoe resonantie werkt, het hefboomprincipe, een katrol, een valbaan met een eindsnelheid, een flipperkast met balletjes van verschillend gewicht en de kinetische tiktakballetjes van Newton, die tegen elkaar botsen in een voortdurende beweging.

De Leidse professoren Herman Boerhaave, Willem Jacob ’s Gravesande en Petrus van Musschenbroek hadden een belangrijk aandeel in de acceptatie van Newtons theorieën, en zij zorgden er ook voor dat ze over heel Europa werden verspreid. Zo werd Newton in de 18de eeuw een ware hype, vertelt conservator Ad Maas. Hij ziet de expositie als een eerste aanzet voor een andere manier van presenteren in Boerhaave: van objectgericht naar contextgericht.

Topstukken op de tentoonstelling zijn een eerste druk van Newtons wereldberoemde Philosophiae nauralis principia mathematica (1687) en een roofdruk daarvan. Ook is er een quiz en kun je er een stripboek kopen dat Newton in Nederland heet en waarvoor Maas de tekst schreef.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden