Met deze gadgets kun je de voordeur permanent in de gaten houden

Je kunt natuurlijk een touwtje uit de brievenbus laten hangen, maar er zijn veiliger oplossingen. Met deze slimme gadgets is de voordeur permanent in de gaten te houden. En zo nodig te openen.

null Beeld Arjen Born
Beeld Arjen Born

Het is niet voor niets dat techgrootmachten als Google (met Nest) en Amazon (dat pionier Ring eerder dit jaar voor ongeveer een miljard dollar inlijfde) actief zijn met slimme cameradeurbellen. Marktvorsers voorspellen immers dat deze markt flink gaat groeien. Die slimme deuroplossingen zijn simpel gezegd deurbellen die voorzien zijn van een camera en die samenwerken met een app. Ze dienen meerdere doelen. Meer veiligheid bijvoorbeeld, maar ook een oplossing voor het voor sommigen ondraaglijke idee iets te missen. De leus van Ring luidt dan ook: 'Always Home.'

Echt altijd thuis ben je natuurlijk ook weer niet: via een app communiceren is nog niet hetzelfde als aanwezig zijn. Wat dat betreft kan de hypermoderne deurbel-met-camera-en-app ook een kwelling zijn. Zo zit je op je werk of in de auto terwijl de app laat weten dat iemand aan de deur staat: de bezorger met dat pakketje waar je reikhalzend naar uitziet. En het is natuurlijk heel interessant om diezelfde bezorger wat ongeduldig voor je deur te zien staan terwijl de poes op de achtergrond voorbijschuifelt. Maar de deur even openen is er niet bij met een Nest- of Ring-bel. Beide hebben wel een ingebouwde speaker en microfoon waarmee je met de pakketman kunt communiceren.

En dan wordt het pijnlijk duidelijk dat de nieuwe gadgets vaak nog op onwennigheid en zelfs onbegrip moeten rekenen. Superhandig, denk je, om vanuit de auto de bezorger te antwoorden.

'Gooi maar over de schutting heen.'

'Doe nou maar gewoon open, is makkelijker.'

'Maar ik ben niet thuis.'

'U moet toch echt even naar beneden komen.'

'Ik ben er nu niet, ik zit in de auto.'

'Ja, doei.' Waarop via de app te zien is hoe de bezorger boos wegbeent met het gewilde pakketje onder de arm. Meer informatie leidt niet automatisch tot een gelukkiger gemoed.

Ook als je wel thuis bent, is de app-deurbel niet per definitie handig. Telefoon oppakken, ontgrendelen, de app openen, wachten tot er beeld is: dat duurt alles bij elkaar al snel een seconde of zeven. Bij de Nest gaat dit overigens iets vlotter dan bij de concurrerende Ring. Dat heeft te maken met een verschil in aanpak tussen de twee. Bij Nest moet de bel op de bestaande bedrading worden aangesloten. Dat heeft voor- en nadelen. Voordeel is dat er geen batterijen hoeven te worden gespaard door de bel in een soort slaapstand te zetten, met als gevolg dat hij alerter reageert. Het nadeel: veel meer gedoe. Vaak is een installateur nodig om de zaak aan de praat te krijgen, omdat veel deurbeltransformatoren niet de benodigde 16 volt leveren en daar werkt de Nest Hello niet op.

Ring gaat er juist prat op dat zijn bel ook zonder bedrading kan worden gebruikt. Het aansluiten van de Doorbell 2 is een fluitje van een cent: de app leidt de gebruiker door de benodigde stappen, waarbij de bel op het bestaande wifinetwerk wordt aangesloten. De oplaadbare batterij en wat schroefjes doen de rest. Ring denkt zelfs aan het meeleveren van een schroevendraaier en een klein waterpasje. Bij Nest is het een steenboortje met Nest-logo dat in de doos zit. Perfectie schuilt in de details. Na aansluiting van de Ring zonder bedrading (mét kan trouwens ook) komt nog een nadeel aan het licht: als de telefoon niet in de buurt ligt, klinkt er ook geen dingdong. Een apart wifi-apparaatje in het stopcontact biedt hier een oplossing voor, maar dat kost ook weer een paar tientjes. Een voordeel bij Nest is daarnaast de stilteknop, waarmee de deurbel even het zwijgen kan worden opgelegd. Handig als de kleintjes net slapen en je niet wilt dat ze wakker worden gedingdongd. De 'bel' op de app blijft desgewenst wel gewoon rinkelen. De Ring doet hetzelfde trucje ook door gewoon de wifi-bel uit het stopcontact te trekken.

Aardig is dat de camera tevens spionnetje is. Hoe aardig hangt trouwens wel af van aan welke kant van de deur je staat: toen de techredactie met de collectebus door de buurt liep, belde ze aan bij enkele vroeg-adaptieve straatbewoners met een Ring of Nest Hello. Hun deur bleef - toevallig of niet - potdicht.

Beide bellen geven scherpe en heldere beelden in een grote hoek, ook bij lastig licht. In het donker schakelen ze over naar de infraroodstand. Dezelfde camera wordt ook aan het werk gezet op de momenten dat er níét wordt aangebeld. Zowel de Nest als de Ring reageert op beweging, waarbij de zones handmatig kunnen worden ingesteld. Ook is het mogelijk aan te geven of (en wanneer) de app alarm moet slaan.

Met een Nest Aware-abonnement (vanaf 5 euro per maand), kan de huiseigenaar zelfs gezichtsherkenning inschakelen, zodat je meteen weet of er een bekende voor de deur staat. Overigens is het continu maken van video-opnamen van de openbare weg niet toegestaan. Een abonnement waarbij beelden worden opgeslagen is slechts toegestaan als de camera bijvoorbeeld alleen de eigen oprit of voortuin filmt. Ook concurrent Ring werkt met abonnementen die het mogelijk maken om de in de cloud opgeslagen beelden op een later moment terug te kijken. Dat kost 3 euro per maand, maar is een veel veiliger optie dan de ook beschikbare (en vaak goedkopere) bellen met ingebouwd geheugenkaartje. Het meenemen van een complete bel is bij die apparaten voor een inbreker afdoende.

Terug naar de kwelling van het niet op afstand kunnen openen van de deur. Ook daar is een app voor. Hiervoor kloppen we aan bij het Zwitserse Nuki. De Nuki Smart Lock wordt over een bestaand slot met sleutel geschoven. Via de app is de deur vervolgens te openen: het apparaatje draait de sleutel om. Dit werkt vanzelfsprekend niet op oudere deuren die met enig gericht geweld moeten worden geopend. Maar het werkt. Is het ook handig? Nou, nee. Althans, niet voor bezorgers. Geen weldenkend mens zal vanaf kantoor of vakantie zijn deur zomaar openen. Wel is het handig voor mensen die vaak hun sleutel kwijt of vergeten zijn. Of voor de hondenuitlaatdienst of schoonmaker. Maar serieuzer is waarschijnlijk de zakelijke markt, zoals Airbnb's. Het slimme slot kan namelijk ook tijdelijk toegang geven aan personen.

BELLEN & SLOTEN

Nest Video-deurbel

279 euro

Maandabonnement voor cloudopslag en dertig dagen terugkijken: 5 euro

Ring Video Doorbell 2

199 euro (er bestaat ook een goedkope variant van 99 euro met lagere kwaliteit beelden)

Maandabonnement voor cloudopslag en zestig dagen terugkijken: 3 euro

Nuki Smart Lock

229 euro

Bijbehorende Nuki Bridge om ook deuren te openen als je niet binnen bluetooth-afstand bent: 99 euro

Nest Video-deurbel Beeld RV
Nest Video-deurbelBeeld RV
Ring Video Doorbell 2 Beeld RV
Ring Video Doorbell 2Beeld RV
Nuki Smart Lock Beeld RV
Nuki Smart LockBeeld RV
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden