drie stappenlancering Crew Dragon volgen

Met deze 3 stappen volgt u woensdagavond optimaal de lancering van de Crew Dragon van SpaceX

Woensdag 27 mei sturen de Verenigde Staten hun astronauten eindelijk weer vanaf eigen grondgebied de ruimte in, met – voor het eerst – een commerciële vlucht van Elon Musks bedrijf SpaceX.

De Falcon 9-raket en Crew Dragon op het historische lanceerplatform 39A van Nasa in Florida. Vanaf hier vertrekt de tweekoppige bemanning vanavond, 22.33 uur Nederlandse tijd, richting het internationale ruimtestation ISS. Beeld SpaceX
De Falcon 9-raket en Crew Dragon op het historische lanceerplatform 39A van Nasa in Florida. Vanaf hier vertrekt de tweekoppige bemanning vanavond, 22.33 uur Nederlandse tijd, richting het internationale ruimtestation ISS.Beeld SpaceX

SpaceX boekt met de lancering een dubbele primeur. Niet alleen is het voor het eerst dat menselijke astronauten vervoerd worden door een bedrijf in plaats van een overheidsorganisatie zoals Nasa (VS) of Roscosmos (Rusland), maar met de lancering viert Amerika ook zijn eerherstel als ruimtegrootmacht.

Ruimterace

Sinds in 2011 de laatste Space Shuttle met piepende banden op het aardse asfalt landde, moesten Amerikaanse astronauten naar het internationale ruimtestation ISS liften met Russische Sojoez-raketten – een gevoelige klap voor het land dat met de maanlandingen in de jaren zestig en zeventig de ruimterace met de toenmalige Sovjet-Unie definitief wist te winnen.

Vandaar dat zowel SpaceX als Nasa er vanavond een groot feest van maken: eindelijk lanceert Amerika de eigen astronauten weer vanaf het eigen grondgebied in door Amerikanen gebouwde voertuigen. En het goede nieuws: u kunt het allemaal live volgen. Met onderstaande drie stappen weet u zeker dat u niets mist van het begin van dit nieuwe ruimtevaarttijdperk.

Astronauten Robert Behnken en Douglas Hurley in de futuristische ruimtepakken van SpaceX. Zij worden, als alles naar plan verloopt, de eerste twee mensen die met een bedrijf naar ruimtestation ISS vliegen. Beeld SpaceX
Astronauten Robert Behnken en Douglas Hurley in de futuristische ruimtepakken van SpaceX. Zij worden, als alles naar plan verloopt, de eerste twee mensen die met een bedrijf naar ruimtestation ISS vliegen.Beeld SpaceX

Stap 1: inlezen en weerbericht checken

Voorafgaand aan de lancering kunt u alvast onze uitgebreide voorbeschouwing lezen. Daarin ontdekt u niet alleen wat deze missie uniek maakt, maar ook waarom SpaceX, het bedrijf van de controversiële miljardair Elon Musk, nog altijd veel kritiek krijgt.

De raket van SpaceX vertrekt vanavond vanaf lanceercomplex 39, platform 39A, van het Kennedy Space Center in Florida, in de VS. Niet toevallig hetzelfde platform als dat vanwaar de historische Saturnus V-raketten naar de maan vertrokken en vanaf waar later de bemande Space Shuttles naar het ISS vlogen. Om teleurstelling te voorkomen is het echter verder verstandig het lokale weerbericht scherp in de gaten te houden.

Zo lag de lanceerlocatie er woensdagochtend bij zonsopkomst bij. Er bestaat een gerede kans dat slecht weer een lancering woensdagavond onmogelijk maakt. Beeld (NASA/Joel Kowsky)
Zo lag de lanceerlocatie er woensdagochtend bij zonsopkomst bij. Er bestaat een gerede kans dat slecht weer een lancering woensdagavond onmogelijk maakt.Beeld (NASA/Joel Kowsky)

Volgens de jongste voorspelling van de ‘45th space wing’ van de Amerikaanse luchtmacht, gespecialiseerd in het voorspellen van de invloed van het weer op dit type lanceringen, is er met de huidige weersverwachting zo’n 50 procent kans dat de lancering vanavond wordt afgeblazen.

Wanneer de Falcon 9-raket van SpaceX door te veel neerslag moet vliegen, of wanneer zware onweersbuien opduiken, kan men ervoor kiezen uit te wijken naar een latere datum. In dit geval is die back-up datum aanstaande zaterdag, 30 mei. De kans dat een lancering op die datum door kan gaan is volgens dezelfde schatting nu zo’n 70 procent.

Stap 2: Live inschakelen voor de lancering

Vanavond begint de live-uitzending op Nasa TV al om 18.15 uur Nederlandse tijd, ruim voor het geplande moment van lanceren (22.33 uur). Liefhebbers kunnen van de lancering van de Crew Dragon dus een avondvullend programma maken.

De stream is te vinden op YouTube, of direct hieronder in dit bericht. Gedurende de dag zendt Nasa al beelden uit van de raket en het lanceerplatform. Hier kunt u de actuele programmering van het kanaal vinden. Ook de NOS zal op haar site een livestream brengen.

Stap 3: Zie de Crew Dragon met eigen ogen overvliegen

Als de lancering doorgaat en de Falcon-9 raket om 22:33 uur inderdaad van zijn historische lanceerplatform vertrekt, kun je hem – met een beetje geluk – zo’n 23 minuten later zien overvliegen. De Nederlandse onderzoeker en satelliet-spotter Marco Langbroek publiceerde op Twitter een aantal handige hemelkaarten voor Nederlandse steden, die het spotten van de Crew Dragon makkelijker moeten maken.

Op die hemelkaarten is te zien hoe laat en wanneer de Crew Dragon in uw woonplaats over komt. Als uw woonplaats ontbreekt, kunt u op deze website de routes ook zelf uitrekenen.

Verwacht overigens geen spectaculair ruimteschip dat met oorverdovend raketmotorgeweld overvliegt, maar een helder stipje dat met enige vaart onhoorbaar langs de avondhemel ijlt. Nog altijd spectaculair, natuurlijk, zeker wanneer je bedenkt dat in dat stipje op dat moment 2 mensen zitten.

De hemelkaartjes en geschatte tijdsaanduidingen – die overigens een paar minuten van de werkelijkheid kunnen afwijken – helpen om te bepalen waar en wanneer u de Crew Dragon vanavond met eigen ogen kunt zien. Het beste herkenningspunt is de maan (rechtsboven op de kaartjes). De Crew Dragon volgt de getekende kromme baan van rechts naar links, en vliegt dus eerst vlak onder de maan door.

Lees meer over SpaceX en de Amerikaanse bemande ruimtevaart

Met een raket van Elon Musk naar de ruimte: Amerika is er klaar voor. Alles over de eerste bemande commerciële ruimtevlucht.

Wat hebben alle 560 mensen gemeen die ooit een ruimtereis hebben gemaakt? Antwoord: ze werden stuk voor stuk omhooggeschoten door grote overheidsorganisaties als Nasa, Esa of het Russische Roscosmos.

Na lancering van zestig nieuwe satellieten, is het totaal aantal in het Starlink-project van SpaceX nu opgelopen tot driehonderd. Volgens onderzoek van astronomen leveren deze kunstmanen ernstige hinder op voor het onderzoek aan de kosmos.

Vijftig jaar na de eerste mens op de maan is het ook bijna 47 jaar na de laatste. En nu lijkt plotsklaps ­iedereen weer plannen te hebben voor de maan - en daar ver voorbij. Een blik op de toekomst van de menselijke verkenning van het zonnestelsel.

Vijftig jaar geleden, op 11 april 1970, vertrok Apollo 13 naar de maan. De missie werd een mislukking, maar een ramp werd voorkomen. Een terugblik met twee mensen die daar vanuit de controlekamer aan bijdroegen.

De Saturnus V-raket kwam op 17 juli 1969 met bulderend geweld los van de aarde. Drie Amerikaanse astronauten – Neil Armstrong, Buzz Aldrin en Michael Collins – zouden vier dagen later bij de maan aankomen en daar de geschiedenis van de mensheid voor eeuwig veranderen. Een prestatie die om drie redenen nog altijd ongeëvenaard is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden