Mensen zitten niet in een lift, laat staan sectoren

Jean-Pierre Geelen fileert vermakelijke vaktaal, ergerlijke vaagtaal en andere taalmerkwaardig heden. Deze week: in de lift.

'Het toerisme in Vietnam zit al jaren in de lift.' Laat iemand die arme toeristen verlossen. Beeld Michel Honig / de Volkskrant

Soms lijkt dit de krant van wakker Nederland. Neem lezer Jan Donkers te Amsterdam. Hij trekt wit weg bij het ontbijt wanneer hij een kop leest als onlangs: 'EU zit in de lift'.

Donkers: 'Nooit zie ik mensen zitten in een lift (ze staan), laat staan sectoren.' En: 'Mag ik erop wijzen dat een lift even vaak omlaag als omhoog gaat en dat een lift soms zelfs tussen twee verdiepingen blijft steken?'

Dus wat bedoelt de kunstenaar nu eigenlijk met die eeuwige lift?

Goede vraag. Wie de krantenleggers raadpleegt, ziet onmiddellijk wat een gekkenhuis het is geworden. Alles en iedereen (de transportsector, de huizenmarkt, zelfs het 'aangespannen rijden' op het tuigpaardenconcours - aldus het Brabants Dagblad onlangs) zit elke dag in de lift en dat is meteen de beste reden voor een subiet verbod op dit cliché.

Niet flauw doen: 'in de lift zitten' betekent natuurlijk gewoon dat het (weer) goed gaat, dat winsten stijgen. Verwarrend was dan weer wel dagblad De Limburger, vorige week woensdag: 'De groei van de Nederlandse economie zit nog steeds in de lift.' Niet de economie, maar de groei.

Wie een beetje visueel is ingesteld, krijgt het al snel moeilijk met die beeldspraak. Je hoeft echt die film van Dick Maas niet gezien te hebben om te weten welke horrorscenario's zich in de lift kunnen afspelen. Verontrustend nieuws uit het verre Azië: 'Het toerisme in Vietnam zit al jaren in de lift.' Laat iemand die arme toeristen verlossen.

Prachtkop in De Telegraaf, twee jaar geleden: 'Verhuizingen weer in de lift'. Dat scheelt een hoop sjouwen door het trappenhuis. 'Verkoop snorfietsen in de lift'. In de winkel natuurlijk, desnoods op de zwarte markt, maar in de lift?

De Telegraaf, vorig jaar. Kop: 'Watersport bereikt bodem', eerste zin eronder: 'Na enkele magere jaren voor de watersportsector zit de branche voorzichtig weer in de lift.' Was die lift dus toch eerst naar de bodem gegaan.

Goeie beeldspraak ook van Jett Rebel, in Nieuwe Revu vorige week: 'Dat ik überhaupt een carrière heb die in de lift zit, is misschien ook wel waarom ik uit het dal wist te klimmen.'

Wat de jonge popheld hier zegt: ik kwam van beneden omdat ik omhoogging - Johan Cruijff lééft.

Wie enkel naar de letter leest, houdt geen beeldspraak en gezegden meer over. Advies: neem ze met een korreltje zout. Ook dát niet al te letterlijk nemen, want dat is slecht voor de bloeddruk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden