Mensen onderschatten kans op overstromen huis

Bijna 70 procent van de Nederlanders die in een gebied wonen waar hun huis meer dan 2 meter onder water zal komen te staan als er een dijk breekt, onderschat dat risico.

ANP

Een kwart denkt zelfs dat hun huis helemaal niet zal onderlopen. Wie wel van een overstromingsrisico weet, onderschat meestal hoe hoog het water dan in werkelijkheid zou komen te staan.

Dat blijkt uit een onderzoek naar de tevredenheid van Nederlanders met maatregelen tegen hoogwater, dat onderzoeksbureau Alterra van de Wageningen Universiteit heeft uitgevoerd in opdracht van Rijkswaterstaat. Vrijwel iedereen die langs de Noordzee- of IJsselmeerkust woont en alle bewoners van het stroomgebied van de grote rivieren lopen kans op een ernstige overstroming bij dijkdoorbraak. Het rivier- of zeewater zal dan in woongebieden heel snel metershoog stijgen.

Dijken

Nederlanders zijn tevreden over de aandacht die de overheid schenkt aan bescherming tegen hoogwater en aan het feit dat het land onder de zeespiegel ligt. Versterken van de dijken kan tegenwoordig, in tegenstelling tot het eind van de vorige eeuw, op veel draagvlak rekenen. Voor preventieve maatregelen zoals het aanleggen van nevengeulen, zand opspuiten aan de kust en het inrichten van overloopgebieden is eveneens veel steun.

87 procent van de Nederlanders voelt zich veilig tegen overstromingen. Onder de mensen die wel eens hoogwater hebben meegemaakt, is dat gevoel minder. Driekwart van de bevolking denkt dat wateroverlast en overstromingen in de toekomst vaker voor zullen komen en 56 procent vindt zichzelf daar niet goed op voorbereid.

Rijkswaterstaat is volgens de ruim 2100 ondervraagden deskundig en toekomst- en resultaatgericht. Maar de dienst zou meer aandacht moeten hebben voor de belangen van burgers en meer aan plaatselijke informatievoorziening moeten doen. In Zeeland met zijn Deltawerken zijn het imago van Rijkswaterstaat en de tevredenheid daarover duidelijk groter dan in de rest van het land.

Een brandweerman waadt door het water in Keswick, in het noorden van Groot-Brittannië. (Reuters) Beeld REUTERS
Een brandweerman waadt door het water in Keswick, in het noorden van Groot-Brittannië. (Reuters)Beeld REUTERS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden