Mensapen met uitsterven bedreigd

Vier van de zes soorten mensapen worden met uitsterven bedreigd. Op de beruchte Rode Lijst van de International Union for the Conservation of Nature (IUCN) staan zij nu te boek als 'ernstig bedreigd', de hoogste risicocategorie.

Beeld reuters

De IUCN presenteerde zondag de nieuwste lijst met bedreigde diersoorten. De vier soorten mensapen die sinds dit jaar ernstig bedreigd worden, zijn de Oostelijke gorilla, de Westelijke gorilla, de Borneose orang-oetan en de Sumatraanse orang-oetan. Ook de overige twee soorten, de chimpansee en de bonobo, worden in hun voortbestaan bedreigd.

Een van de belangrijkste oorzaken is de illegale jacht op de diverse mensapen. Ook klimaatverandering en de vernietiging van bossen speelt een negatieve rol bij de dalende aantallen. Vooral de oostelijke gorilla, de grootste mensaapsoort, zou hierdoor op de drempel van uitsterven verkeren. Van de zeer zeldzame oostelijke berggorilla zouden nog slechts 880 leven en van de oostelijke laaglandgorilla 3.800 exemplaren. Twintig jaar geleden waren dat er nog bijna 17.000.

'Dat een van onze meest nabije neven dreigt te verdwijnen, is echt droevig', zei algemeen directeur Inger Andersen van IUCN 'We leven in een tijd van enorme veranderingen en telkens als de rode lijst wordt bijgewerkt, wordt duidelijk hoe snel het uitsterven van soorten voortschrijdt.'

Er was ook goed nieuws op de lijst van 82.954 soorten, waarvan er 23.928 met uitsterven bedreigd worden. In dit geval voor de reuzenpanda en de Tibetaanse antilope. Door diverse natuurbeschermingsmaatregelen nemen deze soorten weer in aantal toe.

Olifanten

Enkele dagen eerder werd al bekend dat het aantal olifanten razendsnel keldert. In 2014 liepen er zeker 144 duizend olifanten minder rond dan in 2007. Dat is een afname van ruim 30 procent, voornamelijk als gevolg van stroperij. Dat bleek uit een internationale populatietelling van de Afrikaanse (savanne-)olifant die vrijdag wordt gepresenteerd op de wereldconferentie van de International Union for the Conservation of Nature (IUCN).

Olifantenverhuizing

Het ene wildpark in Malawi heeft te veel olifanten, het andere te weinig. En dus gaan 500 olifanten op transport: de grootste olifantenverhuizing ooit. De Volkskrant was erbij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden