‘Mens neigt van nature naar gelijkheid’
De mens is van nature tot egalitarisme geneigd, denken Amerikaanse experimenteel politicologen...
In het tijdschrift Nature beschrijven ze de resultaten van proeven met proefpersonen in spelsituaties waarbij ze kunnen straffen en belonen, soms ten koste van hun eigen gewin of positie.
Uit eerdere experimenten, vooral van de Zwitserse onderzoeker Ernst Fehr, was al duidelijk dat veel spelers profiteurs en zakkenvullers proberen te benadelen. Onduidelijk was tot nog toe of ze daarbij de tegenspelers probeerden tot redelijker, minder zelfzuchtig gedrag te dwingen, dan wel gewoon te straffen.
Volgens het artikel in Nature blijkt uit verfijnderen experimenten dat zelfs in de situatie dat de ‘rijke’ partij niets aan zijn gedrag kan veranderen, spelers straffen. Dat gebeurt zelfs als de spelers dat ten koste van hun eigen positie moeten doen.
In het gespeelde spel besloot 68 procent van de spelers minstens eenmaal het inkomen van andere spelers te verlagen, 28 procent deed dat zelfs vaak of altijd. De meeste negatieve beslissingen werden geveld over spelers met meer dan gemiddeld inkomen uit het spel. Ruim 60 procent van de positieve beslissingen begunstigden spelers met minder dan gemiddelde inkomens.
De onderzoekers concluderen dat proefpersonen een natuurlijke neiging naar sociale of financiële gelijkheid hebben. Mogelijk, stellen ze, is het menselijke vermogen tot samenwerken daarop terug te voeren.