Meest geliefde dichters vormvast en dood

Drie dikke delen had Gerrit Komrij, de nieuw benoemde Dichter des Vaderlands, nodig voor zijn veelgeprezen bloemlezing van de Nederlandse poëzie....

De tien geliefdste Nederlandse gedichten dateren van de twintigste eeuw, ze zijn (op twee na) geschreven door inmiddels overleden dichters, ze zijn vormvast, en ze gaan over klassiek-poëtische onderwerpen als de dood en het verglijden van de tijd. Het is een voorspelbare, voorzichtige keuze.

De gouwe ouwe zijn het, gedichten waarvan ook degenen die vroeger op school nooit gedichten uit het hoofd hoefden leren, wel regels herkennen.

'Voor wie ik liefheb wil ik heten' (Neeltje Maria Min: Mijn moeder is mijn naam vergeten, zevende plaats), 'Denkend aan Holland/ zie ik brede rivieren/ traag door oneindig/ laagland gaan' (Winnaar H. Marsman, Herinnering aan Holland), 'Domweg gelukkig, in de Dapperstraat' (J.C. Bloem, De Dapperstraat, negende plaats).

Ruim drieduizend poëzieliefhebbers - lezers van NRC Handelsblad en de VPRO-gids, bezoekers van boekhandels, bibliotheken en van de website van Poetry International - zijn verantwoordelijk voor de keuze van de tien beste gedichten.

In de top-3 staan na Marsman Martinus Nijhoff (De moeder de vrouw) en Ida Gerhardt met De gestorvene. Na hen volgen Leo Vroman (Vrede), Elsschot (Het huwelijk), P.N. van Eyk (De tuinman en de dood), Neeltje Maria Min, Hans Andreus (Voor een dag van morgen), J.C. Bloem en M. Vasalis (Tijd).

Eigentijdse dichters ontbreken, maar naar het grijzere verleden wordt evenmin teruggegrepen. De Nederlandse poëzie is in de top-10 teruggebracht tot een periode van nog geen eeuw. Geen Hagar Peeters of Toon Tellegen, geen Jean Paul Rawie of Rutger Kopland, maar ook geen vogeltjes die hun nest hebben gebouwd (de eerste 'Nederlandse dichtregel': hebban olla vogala nestas bigunnan werd al eind elfde, begin twaalfde eeuw neergeschreven door een Vlaamse monnik die zijn pen probeerde) of de prachtige klacht van Egedius' vriend na diens sterven (Egedius, waer bestu bleven).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden