Medisch onderzoek lijdt onder werkdruk

Medisch onderzoekers in Nederland vrezen dat hun vak, dat internationaal bekend staat als uiterst productief, wetenschappelijk gezien vastloopt. Ze hebben te weinig tijd voor diepgang, nauwelijks tijd om andermans research te bekijken en geen ruimte om eerder werk te reproduceren.

Martijn van Calmthout
null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Dat blijkt uit een reeks groepsgesprekken die de Haagse denktank Rathanau heeft gehouden in vier Academisch Medische Centra. Onderzoekers, van promovendi en postdocs tot staf en hoogleraren, ervaren een hoge druk om voldoende artikelen te publiceren, terwijl kwaliteit te weinig een criterium is.

'Dat er van alles aan de hand is in de medische research, wisten we wel', zegt Rathenau-rapporteur Pol Maclaine Pont. 'Maar dat het signaal zo luid zou klinken, heeft ons verbaasd. Vooral omdat ze het over zichzelf hebben, niet over de anderen.' Ze benadrukt dat de 72 gesprekspartners voor de focusbijeenkomsten willekeurig waren geselecteerd. 'Dit zijn niet de vaste critici van het systeem.'

De grootste klacht in de medisch academische wereld geldt de ongeschreven wet dat promovendi voor een proefschrift minimaal vier wetenschappelijke artikelen moeten schrijven en publiceren, en liefst meer.

Dubieus gedrag

Rathenau adviseert de sector die regel af te zwakken. 'Zo komt er lucht in het systeem en beoordelen promotoren weer het werk in plaats van de redacties van medische tijdschriften.'

Behalve het gebrek aan diepgang, kan de publicatiedruk ook wetenschappelijk dubieus gedrag in de hand werken, schatten de ondervraagde onderzoekers. Zo leidt de hoge productie tot het opknippen van de onderzoeksresultaten in diverse kleinere artikelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden