Medisch nieuws geeft patiënt vaak valse hoop

Medisch nieuws in de krant, op tv en internet biedt patiënten vaak valse hoop. Artsen klagen dat hun patiënten door opgeblazen of foutieve berichten in de media een verkeerd beeld krijgen over hun ziekte en de behandelingsmogelijkheden. Dat blijkt uit een enquête die het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) heeft uitgevoerd op verzoek van de Volkskrant.

Ellen de Visser
null Beeld anp
Beeld anp

De enorme belangstelling voor gezondheid, de opkomst van internet en de vooruitgang van de medische wetenschap hebben geleid tot een hausse aan medische berichtgeving. De kwaliteit daarvan laat volgens artsen nogal eens te wensen over en zij ondervinden daarvan de gevolgen. Steeds vaker moeten ze berichten ontkrachten over een wonderpil of de zoveelste doorbraak waarop patiënten hun hoop hebben gevestigd.

De enquête, die door driehonderd artsen werd ingevuld, is niet representatief maar illustreert wel hoe de beroepsgroep denkt over medische berichtgeving. Bijna 60 procent van de artsen geeft aan dat patiënten de afgelopen week zijn teruggekomen op nieuws uit de media. Ruim driekwart ervaart soms of geregeld druk van patiënten na een publicatie in de media. 'Besef goed: patiënten willen zó graag, ze zijn soms wanhopig', zegt Hans Gelderblom, oncoloog in het LUMC.

'Achter de krantenkoppen'
Journalisten zouden terughoudender moeten berichten over experimentele behandelingen, vinden artsen. Ze moeten vermelden dat het lang kan duren voordat een middel op de markt komt. Ze verzuimen vaak de nadelen van een nieuwe therapie te noemen.

Artsen suggereren om, naar buitenlands voorbeeld, ook in Nederland een website op te zetten waar deskundigen medisch nieuws van commentaar voorzien. De Verenigde Staten kennen zo'n initiatief, evenals Duitsland en Japan. In Groot-Brittannië is het ministerie van Volksgezondheid zeven jaar geleden met een site begonnen ('Achter de krantenkoppen') waar artsen en wetenschappers dagelijks twee nieuwsberichten evalueren die van publiek belang zijn.

Enquête
Op verzoek van de Volkskrant hield het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde een peiling over medisch nieuws. Op de website van het blad vulden artsen, medisch studenten, patiënten en andere geïnteresseerden een vragenlijst in. Hoewel de aantallen (481 respondenten) te gering zijn om aan de resultaten wetenschappelijke waarde toe te kennen, illustreren de antwoorden wel hoe er over medische berichtgeving wordt gedacht. Hier een overzicht van de belangrijkste resultaten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden