Medicijn in Rijn verraadt wie er aan de oever woont

Er bestaat een verband tussen de hoeveelheid en het soort medicijnresten in de Rijn en de demografische samenstelling van de bevolking. Onderzoekers van de TU Delft hebben op 42 punten langs de Rijn de concentraties van onder meer slaapmiddelen en antidepressiva gemeten.

Bij het plaatsje Spijk komt de Rijn ons land binnen. Tevens is de Rijn hier de grens tussen Nederland en Duitsland.Beeld anp

Die blijken langs de loop van de rivier niet alleen sterk te schommelen, ze houden ook verband met het type bevolking dat er woont.

De onderzoekers vonden een verband tussen bijvoorbeeld de aanwezigheid van het anti-epilepsiemiddel carbamazepine en de aanwezigheid van oudere mannen. De concentraties medicijnen bleken sowieso hoger in gebieden waar veel ouderen wonen, doordat deze groep nu eenmaal meer medicijnen gebruikt, aldus wateronderzoeker Rolf Hut van de TU Delft. Residuen van medicijnen komen via de urine uiteindelijk in het rivierwater terecht.

De onderzoeker waarschuwt dat de ontdekte correlaties niet altijd een verband hoeven aan te tonen. Zo blijkt het slaapmiddel oxazepam vaak voor te komen in gebieden waar veel meisjes jonger dan 15 wonen, terwijl dit middel bijna nooit aan jonge vrouwen wordt voorgeschreven. 'Je moet dus heel voorzichtig zijn voor je conclusies aan een vondst verbindt', zegt Hut.

De vondst die vrijdag werd gepubliceerd in Environmental Research Letters, kan helpen te voorspellen wat het effect is van demografische ontwikkelingen op vervuiling van het rivierwater, wat waterzuiveringsbedrijven de gelegenheid biedt aanpassingen te doen aan hun installaties. Rivieren kunnen fungeren als een soort predictorstick voor watervervuiling. In Nederland komt bijna 40 procent van het drinkwater uit rivieren.

Onderzoek naar medicijnrestanten in afvalwater gebeurt al langer. Eerder ontdekte Riwa-Maas, de koepel die toeziet op het het Maaswater, al een verband tussen de vergrijzing en de toename van medicijnen in drinkwater.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden