Mazelenepidemie leidt tot omstreden wet in Italië: vaccinaties voor kinderen voortaan verplicht

Het Italiaanse parlement heeft een omstreden wet goedgekeurd die ouders verplicht hun kinderen te vaccineren. Het besluit volgt na een landelijke mazelenepidemie die tot nu toe twee kinderen het leven heeft gekost en 3.300 slachtoffers maakte.

null Beeld anp
Beeld anp

Een nieuwe wet die ouders verplicht om kinderen onder de zestien te vaccineren is vrijdag door het senaat in Italië goedgekeurd. De nieuwe wet schrijft voor dat ouders moeten kunnen aantonen dat hun kind is ingeënt. Als dat niet gebeurt dan mogen kinderen niet naar de crèche of basisschool, en riskeren de ouders een boete die kan oplopen tot 500 euro.

De nieuwe wet verplicht in totaal tien vaccinaties, waaronder mazelen, waterpokken, hersenvliesontsteking, en tetanus.

De wet volgt nadat Italië begin dit jaar werd opgeschrikt door de grootste mazelenuitbraak sinds jaren. In de eerste paar maanden van dit jaar kregen meer dan 3.300 mensen mazelen, waarvan twee overleden. In 2016 waren dit er nog maar 840, tegenover 250 gevallen in 2015.

Al langer vindt er een verhitte discussie in Italië plaats over vaccinaties. Sinds enkele jaren gaat de vaccinatiegraad in het land omlaag. In 2017 zijn 87 procent van de Italianen tegen de mazelen ingeënt, veel lager dan het door de WHO geadviseerde inentingspercentage van 95 procent.

De Italiaanse autoriteiten geven de antivaccinatielobby, die ook in Nederland zeer actief is, de schuld van het dalende vaccinatiepercentage. Tegenstanders zouden misinformatie verspreiden waardoor het vertrouwen in vaccinaties daalt, vinden de Italianen.

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Het debat over vaccinaties in Italië speelt zich ook af op het politieke toneel. Beppe Grillo, leider van de populistische Vijf Sterren beweging, wordt ervan beschuldigt een dubieus standpunt in te nemen als het gaat om vaccineren. Eerder legde hij een link tussen inentingen en mogelijke bijwerkingen, waaronder autisme, maar later ontkende hij dit standpunt.

Ook in veel andere landen speelt het vaccinatiedebat. In Duitsland zijn ouders die hun kind willen inschrijven bij een crèche verplicht om een bewijs te tonen dat ze zich bij een arts hebben laten informeren. Vervolgens mogen ouders zelf bepalen of ze hun kroost willen inenten. In Frankrijk zijn vaccinaties tegen difterie, tetanus en polio (DTP) al langer verplicht. In Nederland zijn vaccinaties niet wettelijk verplicht, wel worden ouders sterk aangeraden om hun kind in te enten.

Samen ziek. Of niet?
Hoe verspreiden infectieziekten zich en wat is het effect van vaccinatie? Onderzoek het hier zelf.

'Waarom zou ik nog mijn kind inenten?'
Artsen hebben moeite een groeiende groep ouders te overtuigen van het nut van vaccinaties. Staat internet niet vol waarschuwingen tegen 'dat gif'?

Vaccineren is een kwestie van waarden geworden
Voor steeds meer ouders spelen wetenschappelijke feiten een ondergeschikte rol. Een profiel van de nieuwe niet-prikker.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden