Marssonde Schiaparelli waarschijnlijk neergestort

De Europese sonde Schiaparelli is gisteren vermoedelijk te pletter geslagen op Mars. Uit een eerste analyse van de data die ruimtevaartorganisatie ESA heeft ontvangen, blijkt dat het in de laatste 50 seconden van de landing is misgegaan.

Bard van de Weijer
De landing van Schiaparelli is vooral een generale repetitie voor als ruimtevaartorganisatie ESA in 2020 'echt' wil gaan landen op Mars. Beeld anp
De landing van Schiaparelli is vooral een generale repetitie voor als ruimtevaartorganisatie ESA in 2020 'echt' wil gaan landen op Mars.Beeld anp

Wat er precies is gebeurd, is volgens ESA nog niet duidelijk. Het hitteschild dat de lander moet beschermen tijdens het binnendringen van de zeer ijle atmosfeer, heeft zich goed gehouden. Maar enige tijd nadat de parachutes zijn uitgevouwen ging het fout. In de laatste momenten van de zes minuten durende landing wijken de nu ontvangen data af van wat op basis van simulaties verwacht werd, meldde ESA vanochtend tijdens een persconferentie.

Volgens de BBC lijkt het erop dat de parachutes te vroeg zijn afgeworpen en de stuwraketten die Schiaparelli moesten afremmen tot de lander vlak boven de grond hing, te kort hebben gevuurd. Uit de eerste gegevens blijkt dat ze maar een seconde of vier hebben gewerkt, terwijl ze een halve minuut stuwkracht moesten leveren. Schiaparelli heeft nadat de motoren waren uitgeschakeld nog 19 seconden data doorgestuurd. Volgens niet bij name genoemde wetenschappers bij ESA betekent dit waarschijnlijk dat de sonde met hoge snelheid te pletter is geslagen.

Het zal zeker enkele dagen duren voor duidelijk is wat er precies is gebeurd, aldus Andrea Accomazzo, bij ESA verantwoordelijk voor de ruimtevaartuigen. Vijftig seconden voor de verwachte landing stopte Schiaparelli met het doorsturen van data, aldus Accomazzo tijdens de persconferentie in het vluchtleidingcentrum in het Duitse Darmstadt.

ESA weigerde te zeggen hoe groot de kans is dat Schiaparelli de landing heeft overleefd.

undefined

Vervolg missie mogelijk in gevaar

ESA-directeur-generaal Jan Woerner wilde evenmin zeggen of een mislukte landing gevolgen heeft voor het vervolg van de missie die voor 2020 gepland staat. Dan wil de ruimtevaartorganisatie een lander op Mars zetten. Een mislukking nu zou die plannen kunnen dwarsbomen.

Komende december komen Europese ministers in Zwitserland bijeen om te spreken over de 300 miljoen euro die nog nodig is om de missie in 2020 door te laten gaan. Nu ESA er opnieuw niet in is geslaagd een zachte marslanding te maken, loopt dat bedrag wellicht gevaar. In 2003 liep de landing van de Beagle-2 op Mars uit op een mislukking.

Woerner stelde donderdag er niet aan te twijfelen dat het tweede deel van de missie doorgaat. De landing van gisteren was een test, stelde hij. Alle data van die test is ontvangen, dus is de test geslaagd, ook al is de lander mogelijk gecrasht. In mei zei Woerner dat een geslaagde testlanding de kans op extra budget zou vergroten. 'Dan is iedereen gefascineerd en bereid meer geld te geven', zei hij tegen SpaceNews.

Afgelopen nacht heeft de satelliet TGO, die gisteren wel met succes is uitgezet rond Mars, alle telemetrische data van de lander doorgestuurd naar aarde. Het gaat om een bestand van 600 Megabyte, dat de komende dagen in meer detail geanalyseerd zal worden.

'Ik ben ervan overtuigd dat we zullen achterhalen wat er is misgegaan, omdat we alle data hebben ontvangen die Schiaparelli heeft verstuurd. Dat is het belangrijkst', aldus Accomazzo.

Lees terug

Wat doet Europa eigenlijk op Mars? 'Dit is de eerste missie die écht op zoek gaat naar leven'

'Trace Gas Orbiter succes'

ESA benadrukte dat de Trace Gas Orbiter, die samen met Schiaparelli naar Mars gevlogen is, gisteren met succes in een baan om de planeet is gebracht. 'Alles functioneert zoals het hoort', stlelde Woerner. TGO is de tweede satelliet die ESA in omloop heeft gebracht bij Mars. Sinds 2003 draait Mars Express ook al om de rode planeet. Mars Express functioneert nog altijd.

Nieuwkomeling TGO is de hoeksteen van de jongste Europese Marsmissie, aldus Woerner. De satelliet gaat de komende jaren onderzoek doen naar de atmosfeer van de planeet om te kijken of er aanwijzingen zijn voor leven. Voor het tweede deel van de missie zal TGO dienst doen als communicatiesatelliet voor de lander die in 2020 naar Mars moet vertrekken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden