Mars-rots lijkt op rotsen aarde

Mars heeft meer weg van de aarde dan van de maan. Tot verbazing van wetenschappers bevat het rotsblokje 'Barnacle Bill', dat door de robot Sojourner is onderzocht, veel silicaat en bestaat het mogelijk voor een derde deel uit kwarts....

AFP; REUTER

AFP, Reuter

PASADENA

Wetenschappers van het Jet Propulsion Laboratorium in Pasadena (Californië) hopen te kunnen aantonen dat een van de twaalf meteorieten die miljarden jaren geleden op aarde terechtkwamen, van Mars afkomstig was. Mogelijk bevat deze meteoriet, die in Alaska is gevonden, sporen van vroeger leven.

Het rotsblokje op Mars, dat zo groot is als een voetbal, bestaat behalve uit kwarts ook uit veldspaat en orthopyroxeen, dat beide veel in de aardkorst voorkomen. 'De aanwezigheid van kwarts kan alleen worden verklaard uit het smelten van rotsen. We denken dat op Mars van langdurige vulkanische activiteit sprake is geweest', meent prof. Rudolph Rieder van het Max Planck Instituut in Mainz.

Die conclusie wordt in twijfel getrokken door Hap McSween van de universiteit van Tennessee. Hij benadrukt dat niet vaststaat dat Barnacle Bill is gevormd door vulkanische activiteit. Het zou ook een steen kunnen zijn die door afzetting is gevormd.

Eerder bleek uit gegevens die het robotwagentje Sojourner had verzameld al dat er in het verleden mogelijk een grote overstroming op Mars is geweest. Het feit dat er water op de planeet was, betekent dat er ook leven mogelijk is geweest.

Sojourner gaat nu een ander rotsblokje onderzoeken, dat vanwege zijn gelijkenis met een beer 'Yogi' is genoemd, en dat groter is dan Barnacle Bill.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden