Maken penisbacteriën mannen HIV-resistent?

Besneden mannen zouden minder vatbaar voor HIV zijn. Dit opmerkelijke verband wordt al langer onderzocht. Hoe dit zou kunnen komen, is nu een belangrijk vraagstuk voor wetenschappers. Een nieuw onderzoek geeft misschien een aanwijzing: het 'klimaat' van een besneden lid blijkt namelijk erg te verschillen van dat van een onbesneden penis.

Een petrischaaltje met bacterie-kolonies. Beeld EPA
Een petrischaaltje met bacterie-kolonies.Beeld EPA

Een groep microbiologen van de universiteit van Arizona publiceren erover in vakblad mBio. Ze keken naar de bacteriën op de penissen van besneden en onbesneden Oegandese mannen over een langere periode. Vlak na de ingreep waren de bacteriekolonies nog bijna hetzelfde. Maar na een jaar begonnen zich al grote verschillen af te tekenen. De besneden mannen hadden vooral veel minder anaerobe bacteriën. Dat zijn bacteriën die graag zonder zuurstof leven.

Dat is te verklaren, omdat een besneden penis veel meer zuurstof krijgt en minder vochtig is. Dat is voor bepaalde bacteriesoorten aantrekkelijk en voor anderen erg onaantrekkelijk. Overigens zou je in die redenering ook minder aerobe bacteriën verwachten op onbesneden penissen, maar dit verschil was minder duidelijk te zien.

De link tussen besnijdenis en HIV is onduidelijk. Het zou kunnen komen door de veranderde vorm van de penis, waardoor het virus zich moeilijker hecht. Of het ligt dus aan de andere soorten bacteriën op een besneden penis. Dat de bacteriën verschillend zijn, is nu aangetoond. Hoe de bacteriën invloed hebben op de besmetting van HIV, is echter nog steeds onduidelijk en moet in vervolgonderzoek bekeken worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden