De week in wetenschapTonie Mudde

Mag het klimaat weer terug op de agenda?

null Beeld

De coronacrisis drukte het onderwerp van de politieke agenda's, maar daar wordt het gevaar niet minder van: klimaatverandering.

Kort douchen, geen zwembadjes vullen en niet sproeien. Drinkwaterbedrijf Vitens kwam onlangs met een opmerkelijke oproep aan de ruim 5 miljoen Nederlandse huishoudens die het van water voorziet. Met Pinksteren werd zelfs de waterdruk in sommige provincies al iets verlaagd.

Zwembadjes zijn in trek deze maanden; goedkoop en gegarandeerde waterpret ook als een lockdown toegang tot zwembaden en campings onzeker maakt. Ik heb er zelf ook weleens een in de tuin gezet voor de kinderen en, man, wat duurde het lang voordat-ie vol was.

Gemiddeld 2.400 liter gaat er in zo’n badje, aldus Vitens. 2.400 liter! Gebruik het alleen als drinkwater en een mens kan er zo drie jaar van drinken. Niet zo gek dus dat het drinkwaterbedrijf deze dagen in z’n maag zit met al die badjes.

Hoewel er dit weekend regen op komst is, verloopt 2020 tot nu toe weer bijzonder droog in Nederland. Onder meer klimaatverandering zal ertoe leiden dat het Nederlandse binnenland vaker te kampen krijgt met droge zomers, bleek onlangs uit onderzoek van het KNMI en de Universiteit Utrecht. Sectoren als de landbouw zullen volgens de onderzoekers ‘moeten leren omgaan met het toenemen van zomerse droogten in Nederland’.

Lekker dan. Zitten we ons aan de ene kant voor te bereiden op zeespiegelstijging, krijgen we aan de andere kant de droogte in de nek.

Een hond verkoelt zich in een zwembadje op een warme Hemelvaartsdag. Gemiddeld 2.400 liter gaat er in zo’n badje, aldus Vitens.  Beeld HH
Een hond verkoelt zich in een zwembadje op een warme Hemelvaartsdag. Gemiddeld 2.400 liter gaat er in zo’n badje, aldus Vitens.Beeld HH

Vanwege de corona-uitbraak en de bijbehorende maatregelen besloten de Verenigde Naties vorige week de klimaattop in Glasgow met een jaar uit te stellen. Het doel van die top in Glasgow was dat landen met concrete plannen komen om de opwarming van de aarde deze eeuw te beperken tot maximaal 2, maar liever nog 1,5 graad. Nogal een belangrijke top dus.

Diverse commentatoren wijzen op de parallellen tussen de opwarming van de aarde en een pandemie. Beide raken de hele wereld. Beide zijn gevaren waar wetenschappers al jaren voor waarschuwen terwijl hele volksstammen roepen ‘ah joh, zal wel meevallen toch?’. En beide zijn alleen te bestrijden met een grote internationale inspanning.

Verschillen zijn er ook. De coronacrisis is ingrijpend en de nasleep ervan zal nog jaren duren. Maar het zal naar alle waarschijnlijkheid een tijdelijke crisis zijn. Een te sterke opwarming van de aarde zal de mensheid vele malen langer in een wurggreep houden. ‘Als we zo doorgaan, zal een groot deel van Nederland opgegeven moeten worden’, waarschuwde een Utrechtse hoogleraar ‘Sea Level Change’ al eens tegen de NOS. ‘Verhuizen naar Duitsland zou een onderwerp van gesprek moeten zijn.’ Dat is wel even andere koek dan een paar maanden thuiswerken met stuiterende kinderen op je toetsenbord of mondkapjes moeten dragen in de trein.

De coronacrisis duwde een tijd lang zo’n beetje alle andere nieuwsonderwerpen weg. Het virus is nu enigszins onder controle en het gewone leven komt langzaamaan op gang. De agenda’s vullen zich weer met sportavonden en terrasbezoeken. Nu nog de terugkeer van dat andere belangrijke agendapunt: het klimaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden