Maanlanding zakt verder weg in het geheugen

Veertig jaar geleden wandelde de eerste mens op de maan. Anderhalf miljard mensen zagen het live op televisie. De romantiek is er van af. Toch zou André Kuipers zo weer gaan.

Wat is er erger? Dat een kwart van de ondervraagden in een enquête van een Brits tijdschrift niet gelooft dat er mensen op de maan hebben gestaan? Of dat 1 procent de eerste mens die door het maanstof liep, zich herinnert als Buzz Lightyear (een figuur uit de animatiefilm Toy Story) in plaats van Neil Armstrong? (Buzz Aldrin was de nummer 2.)

Minder mensen

Veertig jaar na 20 juli 1969 begint de herinnering aan de historische vlucht van Apollo 11 langzaam uit het collectieve geheugen weg te zakken. Er zijn domweg minder mensen over van de anderhalf miljard die destijds keken naar de korrelige tv-beelden in zwart-wit van Armstrong die zijn ‘reuzensprong voor de mensheid’ maakte.

Infographic - tekst gaat hieronder verder

]]>

Sterker op het netvlies gebrand staan de dramatische ongelukken met de ruimteveren Challenger (1986) en Columbia (2003). De 14 levens die daarbij verloren gingen, hebben een deuk geslagen in de droom van het ruimtereizen.

André Kuipers (50), de tweede Nederlander in de ruimte, gelooft niet dat de bemande ruimtevaart op een dood spoor zit. ‘Ruimtehotels, kolonies op de maan, het klinkt allemaal nog steeds als sciencefiction. Maar de mens zal echt niet op dit bolletje blijven. Hij is ook nooit gestopt bij de branding, of aan de rand van de woestijn.’

ISS

Eind deze maand hoort Kuipers of hij nog een keer de ruimte in gaat, in 2011 of daarna. Bestemming is opnieuw het internationale ruimtestation ISS. Dit keer voor maanden, in plaats van de 10 dagen, 20 uur en 53 minuten van vijf jaar geleden. ‘Je weet nooit of het doorgaat. Zo kan ik de medische keuring niet door komen of kunnen er technische problemen optreden. Ik zeg altijd: het staat voor honderd procent vast, maar het is wel geschreven met potlood.’

De romantiek is wel van de bemande ruimtevaart af, zegt Marc Heppener, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Ruimtevaart. En toch: er zijn nog genoeg mensen die de ruimte in willen. ‘Kijk naar de respons op wervingen door de Europese ruimtevaartorganisatie.’ De ESA stelde in mei zes mannen en vrouwen voor die tot astronaut worden opgeleid. Ze werden geselecteerd uit 8.413 sollicitanten.

Foto van de eerste maanlanding. (EPA) Beeld
Foto van de eerste maanlanding. (EPA)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden