Maaltijdsalade voor 2 personen

Waarom wachten wij tot 20 maart om de lente uit te roepen? Het is al lang lente. Weer of geen weer, de meteorologische lente is op 1 maart begonnen. Maar al veel eerder, op 4 februari, begon in China volgens de boerenkalender dit jaar de lente. Die kalender bestaat uit 24 perioden die de boeren traditioneel gebruikten voor hun planning, elk om en nabij de twee weken.

IllustratieBeeld ThinkStock

Ingrediënten


Voor 2 personen:
500 gr vastkokende aardappelen
2 eetl. olie
2 eetl. witte balsamico azijn
1 dl. groentebouillon
1 eetl. mosterd
zout, peper
2 bosjes raapstelen
250 gr (vega)spek in blokjes, uitgebakken
De lente-equinox, het moment waarop dag en nacht even lang zijn en dat wij gebruiken als officieel begin van de lente, wordt op het Chinese platteland voorafgegaan door de kleine kou, de grote kou, het regenwater en het intrigerende jingzhe - het ontwaken van de insecten.

Ik stel me dat voor als een soort ondergronds krabbelen dat langzaam door de aarde naar boven dringt. Zoals in Stravinsky's Sacre du Printemps de instrumenten zachtjes wriemelen, gewekt door de zang van de fagot (die gevreesde hoge inzet aan het begin), steeds intenser, steeds luider tot het orkest in dreunende slagklanken explodeert. Die pulserende strijkers, dat is de officiële lente, maar al dat gekriebel ervoor, dat Frühlings Erwachen, dat is al zo veel pure potentiële lente, daar kan geen winter tegenop.

En daarbij hoort lente-eten. Eigenlijk is het er nu al bijna te laat voor, maar elk jaar opnieuw zijn raapsteeltjes de zachtgroene lentebodes in de keuken. Als mijn moeder de eerste raapstelenstamppot van het seizoen op tafel zette, wisten wij dat ze de winter de deur uit had gedaan. Heel vervelend dus dat collega Marcus afgelopen donderdag al met een stamppot kwam, want twee keer in de week stamppot in de Volkskeuken is een beetje veel van het goede. Onthoud de stamppot met rauwe raapstelen dan maar als een lentetip (het recept laat zich wel raden) en dan stappen we voor deze keer over op aardappelsalade met raapstelen en (vegetarische) spekjes.

Snijd een klein stukje van de uiteinden van de raapstelen. Was de raapstelen, droog ze in een slacentrifuge en snijd ze in stukjes. Boen de aardappelen, kook ze in de schil en zorg dat ze niet te zacht worden. Laat ze afkoelen, pel de schil eraf en snijd ze in schijfjes of stukjes. Maak een dressing van de olie, azijn, bouillon, mosterd, zout en peper. Roer die door de salade. Voeg indien nodig nog wat bouillon toe. Roer de raapstelen erdoor en strooi er tot slot de uitgebakken (vega)spekjes over.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden