De Volkskrant testte drie smart watches: die van Samsung, Huawei en Apple (op de foto in die volgorde te zien).

WetenschapSmartwatches

Maakt een slim horloge je leven beter?

De Volkskrant testte drie smart watches: die van Samsung, Huawei en Apple (op de foto in die volgorde te zien).Beeld Studio V

Kunnen smartwatches echt bijdragen aan een gezondere levensstijl, zoals de producenten beloven? De Volkskrant test drie nieuwe modellen. 

‘Training gedetecteerd. Houd vol!’ Zelfs een stukje van het treinstation naar huis fietsen verandert met een smartwatch om de pols in een geleverde prestatie. Het aantal stappen dat je zet, je hartslag, hoeveel calorieën je verbrandt: voortaan wordt je leefstijl uitgedrukt in harde cijfers.

De belofte van de smartwatch was dat deze een verlengstuk zou zijn van de telefoon. Een centraal regelcentrum om de pols, waar WhatsApp-berichten en notificaties van apps binnenkomen en je Spotify kunt bedienen. Toch kan het hedendaagse succes van de smartwatch niet los worden gezien van de gezondheidsrage: alles willen meten, van stappen tot stressniveau.

Sinds de Apple Watch in 2014 uitkwam, zijn slimme horloges bezig aan een opmars. In het tweede kwartaal van 2019 werden volgens marktonderzoeker Strategy Analytics wereldwijd 12,3 miljoen smartwatches verkocht, 44 procent meer dan een jaar eerder. Marktleider is – met afstand – Apple, dat bijna de helft van de verkopen voor zijn rekening neemt.

In hoeverre zijn slimme horloges vandaag de dag een nuttige toevoeging aan je leven? We testten drie nieuwe exemplaren: de Apple Watch Series 5, de Huawei Watch GT2 en de Samsung Galaxy Watch Active2.

Als je nauwelijks een vin verroert in het weekeinde, wordt dat direct genadeloos duidelijk. Er zijn dagelijkse hoeveelheden stappen te zetten en activiteitsdoelen te behalen: genoeg activiteit (gemeten met hartslagverhogingen), genoeg keren opstaan (spreekt voor zich) en genoeg training (zoals fietsen en stevig doorlopen). Af en toe krijg je een herinnering: misschien is het tijd voor een wandelingetje?

De Apple Watch doet er nog een schepje bovenop; met 449 euro is het niet voor niets verreweg het duurste horloge van het stel. Je kunt er hartfilmpjes mee maken, bovendien heeft het een decibelmeter, die waarschuwt voor schadelijke herrie. Verder kan het menstruatiecycli bijhouden en daarbij een indicatie geven van de vruchtbare periode.

Gezonder leven?

Of dit soort horloges daadwerkelijk kunnen bijdragen aan een gezondere levensstijl, onderzocht oefentherapeut Thea Kooiman, die op dit onderwerp promoveerde aan de Hanzehogeschool Groningen. Zo hing ze proefpersonen verschillende soorten stappentellers om en telde met de hand en een gevalideerd meetsysteem mee hoeveel stappen zij zetten. Alle bleken behoorlijk nauwkeurig.

Bij vergelijkbaar onderzoek rond hartslagmetingen komen veel apparaatjes er volgens Kooiman ook behoorlijk goed uit, al varieert het per merk en blijven hartslagmeters om de borst het betrouwbaarst. Uiteraard zijn de drie nieuwe horloges nog niet aan dergelijk onderzoek onderworpen. 

Data over slaapkwaliteit moet je wat haar betreft met een korreltje zout nemen. Die wordt mede bepaald op basis van beweging, niet direct de ideale methode om hersenactiviteit te monitoren.

Uit Kooimans eigen onderzoek bleek verder dat slimme horloges mensen met diabetes meer hielpen bewegen, wat onder meer leidde tot gezondere bloedwaarden. ‘Maar ook voor anderen kunnen ze nuttig zijn: een heleboel mensen zitten te veel stil, zonder dit door te hebben.’ Daarbij geldt volgens Kooiman te allen tijde: ‘Kijk niet naar de exacte getalletjes, die zeggen niet altijd evenveel, maar naar de trends. Doe bijvoorbeeld een beginmeting en kijk dan of je het aantal calorieën of stappen omhoog kunt krijgen, mocht je dat willen.’

Anders dan ‘smartbands’ (soms slechts voor paar tientjes verkrijgbaar) zijn echte smartwatches dankzij hun grote scherm geschikt om meer dan alleen activiteit bij te houden. Zo kun je handig met een tikje op de pols de muziek even op pauze zetten, of een binnenkomend appje vast lezen. Dat geldt minder voor het lezen van nieuws: daarvoor is het beeldscherm weer net te klein.

Voor- en nadelen

De dure Apple biedt opnieuw net iets meer dan de concurrenten, met als belangrijkste verschil de mogelijkheid met je horloge te betalen. Klanten van diverse Nederlandse banken kunnen hun bankpas al koppelen aan de Apple Watch. Betalen is slechts een kwestie van twee keer een knopje indrukken en je pols tegen het pinapparaat houden. Dat werkt zeer soepel en handig.

Het nadeel van de Apple Watch is de korte batterijduur, vooral als het scherm altijd aanstaat, zoals de standaardinstelling is. Dan moet hij elke nacht aan het infuus. Stel je in dat het scherm alleen aanspringt wanneer je het horloge naar je gezicht richt, dan gaat hij een paar uur langer mee.

Dat doet het horloge van Samsung al beter: als het scherm niet altijd aanstaat, gaat dat zeker een dag of drie mee. Het horloge van Huawei houdt het zelfs ruim langer dan een week uit. Daar staat dan weer tegenover dat het verreweg de minste mogelijkheden kent: er zijn buiten gezondheidsapps nauwelijks functionaliteiten beschikbaar en antwoorden op een binnengekomen appje is er niet bij.

Toch is de toevoeging van deze horloges aan het telefoongebruik beperkt, zeker gezien de hoge prijzen. Het blijft toch behelpen met zo’n klein schermpje en zoveel moeite is het nou ook weer niet om je telefoon even uit de broekzak te halen. Dat de producenten zoveel nadruk leggen op de gezondheidsmetingen, is dan ook logisch.

Die nadruk zullen ze voorlopig blijven leggen, denkt Thea Kooiman. ‘Smartwatches zijn onderdeel van een bredere trend waarin mensen meer aan zichzelf meten. Denk ook aan slimme weegschalen.’ Volgens Kooiman hebben ze de potentie iemand aan een gezondere leefstijl te helpen. ‘Al geldt wel: blijf ook letten op wat je voelt. Ga nooit alleen uit van een display om te zien hoe het met je gaat.’

Zo bevielen de drie horloges 

Apple Watch Series 5 (vanaf 449 euro)
+ Meest gebruiksvriendelijk
+ Veel fitness- en gezondheidsopties
+ Betalen met je horloge

- Erg duur
- Moet bijna iedere nacht aan de oplader
- Werkt alleen samen met iPhones

Huawei Watch GT2 (vanaf 229 euro) 
+ Zeer lange batterijduur
+ Stijlvol design
+ Werkt met alle telefoonmerken

- Aparte gezondheidsapp nodig op gekoppelde telefoon
- Beperkt aantal functionaliteiten naast de gezondheidsapps

Samsung Galaxy Watch Active2 (vanaf 299 euro)
+ Fijne balans van functionaliteiten en prijs
+ Werkt met alle telefoonmerken

- Aparte gezondheidsapp nodig op gekoppelde telefoon
- Lomp design door dik scherm

Meer over apps en gadgets die lichaam en gezondheid monitoren

Ovulatie-apps, die bijhouden wanneer een vrouw vruchtbaar is, zijn razend populair. Wetenschappers zien er het nut niet van in of raden ze zelfs af.

Allerlei apps beloven een gezondere nachtrust en een prettiger ontwaken. We testten twee populaire slaapverbeteraars.

Bewust omgaan met uw gezondheid en tegelijk op uw mobieltje? Probeer deze zorg-apps eens.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden