Luxe-berenjacht in Sovjet-stijl brengt Tsjernomyrdin in opspraak

De Russische premier Tsjernomyrdin is in opspraak geraakt door een extravagante jachtpartij op beren waarvoor, geheel in Sovjet-stijl, bulldozers, helikopters en een heel leger veiligheidsagenten werden ingezet....

Van onze correspondent

MOSKOU

Het begon er volgens de weekbladen Ogonjok en Novaja Gazeta allemaal mee dat een jager in de buurt van de plaats Rybinsk een bewoond berenhol ontdekte. Hij meldde het aan de plaatselijke autoriteiten, die op hun beurt de gouverneur van de provincie Jaroslavl verwittigden. Die herinnerde zich Tsjernomyrdins passie voor de jachtsport en nodigde de premier uit voor de berenjacht.

Voordat de premier de strijd aanbond met de woeste beren, maakten bulldozers in het bos een landingsplaats voor Tsjernomyrdins helikopter. Om hem een ongemakkelijke tocht door het bos te besparen, werd er zelfs twee kilometer weg aangelegd naar het berenhol.

Toen de premier uiteindelijk arriveerde, stond er een heel leger van lijfwachten, politieagenten, ambtenaren van het ministerie voor Noodtoestanden en beroepsjagers voor hem klaar. Vervolgens ging het in een lange stoet van regerings-Wolga's, een ambulance en vrachtwagens met een mobiele dinerzaal annex keuken naar het berenhol, waar een moederbeer en twee jongen lagen te slapen.

De berenfamilie werd met stokken uit het hol gejaagd en vervolgens afgeschoten door de premier en zijn gevolg. Tsjernomyrdin velde één berenjong, de gouverneur doodde het andere jong, maar zij misten allebei de moeder. Die werd door de beroepsjagers geveld.

De Russische media trokken verontwaardigd een parallel met de jachtpartijen waaraan de voormalige partijbaas Leonid Brezjnev zich overgaf. Om het de secretaris-generaal niet al te moeilijk te maken, werden de beren destijds aan bomen vastgebonden.

De premier werd verder nog eens onder schot genomen door de krant Izvestija, die zich afvroeg waarom hij zo nodig een gevolg van zo'n honderd man moest meenemen op zijn tripje naar de jaarlijks instuif van wereldleiders en captains of industry in het Zwitserse Davos. 'Tegen de achtergrond van een instortende economie en van lonen, pensioenen en uitkeringen die niet uitbetaald worden, maken dergelijke reisjes naar de luxueuze Alpen op zijn zachtst gezegd een slechte indruk. Of om het maar hardop te zeggen: het lijkt op een feest tijdens de pest.'

Tsjernomyrdin toonde zich in Davos verbaasd over alle opwinding. De jacht is zo'n beetje het enige tijdverdrijf dat hij zich in zijn drukke bestaan veroorlooft en dan krijg je nóg klachten, mopperde hij voor de televisie. En wat het 'zielige' berenjong betreft, zou de premier wel eens willen weten wat die journalisten zouden doen als zij zelf oog in oog met een wilde beer kwamen te staan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden