Links materiaal tart de intuïtie

Het curieuze materiaal bestaat uit een dicht bos van koperen ringetjes en draadjes, is bedacht aan de universiteit van Californië in San Diego en tart sinds vorige week het voorstellingsvermogen van veel natuurkundigen....

Op een bijeenkomst van de American Physical Society in Minneapolis presenteerden onderzoekers onder leiding van Dave Smith simulaties en enkele eerste metingen van volstrekt tegendraads gedrag van microgolven in het nieuwe samengestelde materiaal. Dat heeft negatieve waarden voor zowel de permeabiliteit als de permittiviteit, grootheden die aangeven hoe het materiaal respectievelijk magnetische en elektrische velden beïnvloedt. Microgolven bestaan uit gecombineerde trillingen van elektrische en magnetische velden.

Alle tot nog toe bekende materialen en zelfs het vacuüm hebben positieve waarden en worden daarom wel rechtshandig genoemd. Naderende lichtbronnen lijken daardoor altijd blauwer, wegvliegende roder. Lichtbundels worden door een bolle lens netjes in een brandpunt geprojecteerd.

Volgens Smith biedt zijn nieuwe linkshandige materiaal, waarop al octrooi is aangevraagd, wellicht mogelijkheden voor geheel nieuwe componenten in microgolfcommunicatie. Zo kunnen golfbundels er onder veel scherpere hoeken mee worden gebroken, dan met gewone media.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden