LinkedIn aangeklaagd om netwerk-zoekfunctie voor recruiters

Denk je met een profiel op LinkedIn jezelf goed te verkopen, wijst een recruiter je op basis van je netwerk juist af. Vier Amerikanen klagen het zakelijk netwerk aan omdat ze bang zijn dat één specifieke functie ze mogelijk een baan zal kosten in plaats van bezorgen.

Yoshi Tuk
null Beeld ap
Beeld ap

De aanstaande rechtszaak draait om de zogenoemde Reference Search. Een functie die beschikbaar is voor betalende gebruikers van LinkedIn, met name door bedrijven ingehuurde recruiters. Ze gebruiken de zoekfunctie om in kaart te brengen wie er uit het eigen netwerk gelijktijdig met een sollicitant bij een bedrijf heeft gewerkt. Interessant voor de aanstaande werkgever, deze legt onopgemerkt contact met oud-collega's voor een referentie of andere informatie.

Exact het bezwaar dat de vier gebruikers hebben tegen de dienst. Een recruiter kan anoniem in iemand zijn geschiedenis naar collega's zoeken. Gegevens die de persoon niet zelf openbaar heeft gemaakt. Een besluit om iemand wel of niet op gesprek uit te nodigen, kan genomen worden op niet nagetrokken informatie van die ene rancuneuze vakgenoot.

Volledige informatie

'Je komt mogelijk nooit te weten dat je bent afgewezen door die zogenaamde referenties', zegt de advocaat in The New York Times. Ter onderbouwing van hun standpunt verwijzen de aanklagers naar de zogenaamde Fair Credit Reporting Act, een wet die ervoor zorgt dat bedrijven een kredietaanvraag beoordelen op volledige informatie. Het viertal is van mening dat de werkwijze van LinkedIn een schending is van dit gebod.

In de zoektocht naar nieuw personeel beschikken werkgevers over ruime mogelijkheden deze te screenen. Een simpele zoekopdracht in Google of het uitpluizen van sociale media levert immers meer op dan menig cv vermeldt. De NVP stelde daarom een 'sollicitatiecode' op. Deze schrijft voor dat wanneer een werkgever tijdens de sollicitatieprocedure informatie inwint via sociale media, die altijd de toestemming moet vragen aan de sollicitant.

LinkedIn laat in een reactie weten de aanklacht aan te vechten. Het bedrijf zegt alleen publieke informatie te onthullen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden