Likeur

Wat drinkt de lezer? Waarschijnlijk wat hij altijd drinkt, variërend van thee of een cognacje tot een glaasje Spa of Ketel 1....

Ed Schilders

Dat is een aardig idee, in principe. Teksten kunnen, voor wie er gevoelig voor is, inderdaad associaties oproepen. Zo lees ik in de biografie van Hans van Straten over W.F. Hermans, bijvoorbeeld, dat Anton van Duinkerken over het werk van Simon Carmiggelt dacht als 'jenever van 45 procent' en over dat van Hermans als 'dun bier'.

Van Duinkerken kennende, las hij echter beide schrijvers bij een goed glas Médoc, en onder die eigenzinnigheid, die karaktertrek van de dorst, gaan ook de tips van 'Etcetera' gebukt. Van de zes aanbevolen combinaties vind ik er maar één overtuigend: 'Terug naar India' van V.S. Naipaul samen met een glaasje Jaya. Wil ik weleens proberen.

Maar waarom Amadeus gekocht - het staat erbij: 'componist uit Salzburg' - als we 'Peren aan een wilg' gaan lezen van Leslie Pietrzyk, over Polen die naar Amerika emigreren? Waarom tequila gedronken bij een bergbeklimmersboek van Bart Vos? Hebben ze in Nepal of Tibet geen likeuren? Was dan ook hier Jaya niet logischer geweest, vooral als we die toch al in huis hebben gehaald en na Naipaul nog wat overhebben? Zo worden we wel erg op kosten gejaagd.

Dit zijn geen tips voor lezers, concludeer ik, maar voor drinkers. Ik had op meer gehoopt. Laat me uw drankvoorraad zien, en ik zal zeggen wat gij leest. Iets voor een volgend nummer?

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden