Lichtsnelheid lijkt richtingafhankelijk

Twee Amerikaanse radioastronomen denken dat het heelal een voorkeursrichting heeft en dat de lichtsnelheid misschien niet in elke richting exact gelijk is, een stelling die in flagrante tegenspraak is met Einsteins relativiteitstheorie....

Nodland en Ralston onderzochten radiostraling van sterrenstelsels. Door magnetische velden in de stelsels zelf raakt een klein gedeelte van de uitgezonden radiostraling gepolariseerd, in een richting die gerelateerd is aan de oriëntatie en de inwendige structuur van het stelsel.

Terwijl de radiostraling zich door het heelal voortplant, treedt er zogeheten Faraday-verdraaiing op: elektrisch geladen deeltjes en zwakke magnetische velden in de ruimte tussen de sterrenstelsels veroorzaken een verdraaiing van het polarisatievlak.

Nodland en Ralston bestudeerden bestaande radiowaarnemingen van 160 ver verwijderde sterrenstelsels. Ze maten de waargenomen polarisatierichting, brachten een correctie aan voor de Faraday-verdraaiing en vergeleken het resultaat met de verwachte polarisatierichting.

Er bleek een 'rest-effect' op te treden, dat niet in elke richting even sterk is. De twee astronomen concluderen dat het heelal een soort voorkeursrichting vertoont, waarin licht gemakkelijker beweegt dan in andere richtingen.

Hoewel de opzienbarende conclusie van Nodland en Ralston breed uitgemeten is in de Amerikaanse pers, liggen de meeste kosmologen er niet wakker van. De meesten denken dat het effect vanzelf verdwijnt wanneer er meer en betere waarnemingen beschikbaar zijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden