Lichaam vaker voor wetenschap

Steeds meer mensen stellen hun lichaam na overlijden ter beschikking van de medische wetenschap. Bij het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam verdrievoudigde het aanbod sinds 2000....

Van onze verslaggevers

Het Leids Universitair Medisch Centrum noteert eveneens een verdrievoudiging sinds de jaren negentig en heeft van 1200 mensen een codicil ontvangen. Het VU medisch centrum, met 1700 'vrijwilligers' heeft de lijst met nieuwe aanmeldingen zelfs gesloten.

De anatomen hebben geen verklaring voor de groei van het aanbod, die zich overigens vooral in de Randstad voordoet. De anatomische instituten werven niet actief. De aanmeldingen stromen vanzelf binnen.

De lichamen worden op verschillende manier gebruikt. Er worden preparaten van gemaakt en proefoperaties op uitgevoerd. Ook zijn er lichamen nodig voor lessen anatomie.

De vergrijzing zou een verklaring kunnen zijn voor het toenemende aanbod. Het zijn meestal vijftigplussers die zich aanmelden. Volgens de Amsterdamse anatoom Antoon Moorman van het AMC is het taboe op de dood minder groot dan vroeger. Naar de motieven van mensen om hun lichaam af te staan aan de wetenschap, is geen onderzoek gedaan. Volgens anatomen gebeurt het vooral uit idealisme.

Ter beschikking stellen van de wetenschap is iets anders dan orgaandonatie. Wie orgaandonor is kan zijn lichaam niet ter beschikking stellen en andersom. Aan orgaandonoren is wel een nijpend tekort, ook al staan er 2,7 miljoen mensen geregistreerd als donor.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden