Levensstijl mannen heeft weinig invloed op kwaliteit sperma

De levensstijl van mannen heeft weinig effect op de kwaliteit van hun sperma. Mannen die te zwaar zijn, roken, drinken of drugs gebruiken, hebben geen lagere concentratie beweeglijke zaadcellen dan mannen die gezond leven.

Beeld Thinkstock

Dat blijkt uit Brits onderzoek dat is gepubliceerd in Human Reproduction. Dat onderzoek werd uitgevoerd onder bijna 2.250 mannen die met hun partner een vruchtbaarheidskliniek bezochten. Zij vulden een vragenlijst in en stonden vervolgens, na een paar dagen onthouding, sperma af ter analyse.

De groep werd in tweeën gedeeld, op basis van criteria die door de Wereldgezondheidsorganisatie zijn vastgesteld: bijna 950 mannen bleken een te lage concentratie beweeglijke spermacellen in hun ejaculaat te hebben. Bij de overige 1300 lag die concentratie boven de grenswaarde.

Geen monnik
Het verschil tussen beide groepen werd nauwelijks bepaald door hun leefstijl. Of ze nu bijvoorbeeld twintig sigaretten per dag rookten of helemaal niet: het aandeel mannen met een slechte kwaliteit sperma was identiek. Leefstijladviezen kunnen in de vruchtbaarheidskliniek dus achterwege blijven, concluderen de onderzoekers. 'Ze hoeven geen monniken te worden alleen maar omdat ze vader willen worden', aldus een van de onderzoekers.

Ze vonden wel andere, deels al bekende, risicofactoren. Mannen die ooit aan hun teelballen zijn geopereerd, hebben ruim twee keer zo vaak een te lage concentratie beweeglijke zaadcellen. Ook mannen die fysiek werk doen lopen een groter risico.

Boxershorts
De oorzaak daarvan is onbekend, schrijven de onderzoekers. Het zou deels te maken kunnen hebben met een grotere kans op blootstelling aan giftige stoffen. Het dragen van boxershorts geeft juist een kleinere kans op een slechte spermakwaliteit.

De resultaten staan haaks op recent onderzoek van het Rotterdamse Erasmus MC waaruit blijkt dat overgewicht juist nadelig is voor sperma: het aantal zaadcellen en de beweeglijkheid ervan worden er negatief door beïnvloed. Volgens de Britse wetenschappers is het mogelijk dat levensstijl weliswaar geen invloed heeft op de beweeglijkheid maar wel op andere factoren die de kwaliteit van het sperma bepalen, zoals de vorm van de zaadcellen en het dna

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden