Leraren zijn het vaakst ziek, ambtenaren het langst

Mensen die in het onderwijs en in de zorg werken, zijn het meest ziek. Boeren, vissers en mensen in de horeca melden zich het minst vaak ziek. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Beeld anp

Het ziekteverzuim onder ambtenaren is hoog. 'Mensen die bij de overheid werken, zijn vaak wat ouder,' zegt CBS-woordvoerder Dick ter Steege tegenover Radio 1. 'Als men ziek is, is men langer ziek en dat heeft effect op het totale verzuim.' Ook is vaker sprake van intimidatie op de werkvloer, net als in de zorg.

Het ziekteverzuim in de horeca daarentegen is laag. Ook daar speelt de leeftijd van de werknemer mee. Ter Stege: 'In de horeca werken veel jonge mensen en die zijn minder vaak ziek. Ook hebben zij vaak een nulurencontract.' Omdat er de werkgever bij dergelijke contracten in geval van ziekte niet altijd hoeft door te betalen, heeft dit voor de werkgever geen effect op het verzuimpercentage, ook al is de werknemer ziek.

Belangrijkste reden voor werknemers om zich ziek te melden, is simpel: griep.

Beeld anp

Leraren

Het ziekteverzuim in april, mei en juni bedroeg 3,7 procent voor heel Nederland. Dat betekent dat gemiddeld 37 van de duizend werknemers zich in het tweede kwartaal ziek hadden gemeld. Voor leraren was dat 4,9 procent. Maar de leraren zijn ook snel weer op de been. Hun verzuim duurt gemiddeld 6,6 dagen per jaar. Ambtenaren en hun bestuurders zijn gemiddeld 8,5 dag afwezig, de langste ziekteperiode. Ook mensen die in de industrie werken, zijn ruim acht dagen ziek.

Ongeveer een kwart van de ziekmeldingen heeft met het werk te marken. Dat speelt vooral in het vervoer en in de bouw.

Beeld CBS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden