Lekkerrrrr

De uitdrukking 'hier gaat iedereen van uit zijn kanarie' heeft nogal wat etymologie opgeleverd. Zo wordt als verklaring aangedragen dat wellicht werd gezegd 'uit zijn knarrie gaan', waarbij knarrie een verkleinwoord is van 'knar', kop....

Bas van Kleef

In een uitvoerige bijdrage stelt lezer E.L. dat wij dekanarie te danken hebben aan de opkomst van de house en debijbehorende xtc-hausse. Er was een omschrijving nodig van heteuforische gevoel dat bezit neemt van de gebruiker van deze drug.'Uit je dak gaan' dekt volgens hem de lading goed, zolang éénpil wordt ingenomen. Maar neem je er meer, dan zijn superlatievennodig. 'Zwaar uit je kanis' bijvoorbeeld. En dan is het volgenshem maar een kleine stap naar kanarie. 'Al je lotgenoten zullenuitstekend begrijpen hoe je je voelt.' Hij noemt nog watvoorbeelden waarmee de gemoedstoestand van de xtc-gebruiker kanworden omschreven: 'uit je schedel gaan', 'schedelen', 'uit jepannetje', 'uit je porum', 'goud gaan', 'hard gaan', 'spacen','knallen'.

Verder kun je ook nog helemaal uit je panty gaan, melden drielezeressen onafhankelijk van elkaar, waaruit blijkt dat dezeuitdrukking al voet aan de grond heeft. Een van hen gebruikt haarwanneer ze erg boos is, een ander behalve bij grote ergernis ook'bij grote verrukking'. Die maakt het haar gesprekspartners nieteenvoudig.

Een vraag: waar komt dat 'Lekkerrrr!!!', met aangehoudenrollende r vandaan? Het lijkt erop dat de uitroep is voorbehoudenaan mannen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden