Leegwater

Het kost een paar stuivers, maar dan heb je ook iets gezonds: Pure Water, een destilleerapparaat dat zuiver water maakt....

Het bedrijf Meditech Europe in Blokzijl brengt de Amerikaanse waterzuiveraar hier op de markt. In het destilleerapparaat wordt kraanwater ontdaan van vreemde smetten als mineralen. ‘Verontreinigende stoffen’ blijven in de ‘kokende tank’ achter en worden onderaan via het afvoerkanaal weggespoeld, zegt het bedrijf in een persbericht.

Er zijn verschillende types: de Pure Water Mega Classic (productie: 45 liter per dag) kost 2.695 euro, de gezinsvariant Mini Classic (capaciteit: 3 liter per 3,5 uur) staat voor 750 euro op de prijslijst. ‘Het sprankelende schone water is ook goed voor huisdieren, kamerplanten, aquaria en stoomstrijkijzers.’

Volgens Meditech is destillatie de efficiëntste manier om ‘drijvende’ bacteriën, virussen en parasieten te doden. Destillatie is de ‘gouden standaard’ om legionella, lood, nitraat, chloor, bestrijdingsmiddelen en geneesmiddelen uit leidingwater te verwijderen.

Deze stoffen komen volgens het RIVM in een lage concentratie in drinkwater voor. Zonder bronnen te noemen beweert Meditech dat stoomdestillatie wordt aanbevolen door ‘de hoogste artsen en voedingsdeskundigen’.

Destillatie – koken, verdampen en vervolgens ergens anders in het apparaat laten condenseren op een koud oppervlak – maakt leidingwater dood – er zit niets meer in. Dat is handig voor water dat in een laboratorium wordt gebruikt voor analyses en onderzoek; het levert reproduceerbare resultaten op.

Maar thuis? Tegelijk met mogelijke ellende als legionella en lood – uiterst zeldzame verschijnselen – worden in het destilleerapparaat ook mineralen en zouten verwijderd. Dat zijn lichaamsnoodzakelijke stoffen.

Destillatie is daarom niet aan te bevelen, zo blijkt uit een expertverslag van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) uit 2004. Het verwijderen van al te veel calcium- en magnesiumzouten uit drinkwater zou wel eens averechts kunnen werken.

Uit epidemiologische studies blijkt dat (een lage concentratie) magnesiumzouten en in mindere mate calciumzouten beschermend werken tegen hartproblemen. Het zijn juist die stoffen die vaak onvoldoende met voedingsmiddelen worden ingenomen, zegt de WHO. Eenvijfde van de westerse bevolking heeft een magnesiumtekort. Magnesium speelt niet alleen een rol bij hartziekten, maar ook in vetmetabolisme en bloedstolling.

Apparaten die leidingwater schoonmaken zijn overbodig. Drinkwater in Nederland – het beste in Europa – geeft geen risico’s voor de volksgezondheid, zegt het ministerie van VROM op basis van duizenden wateranalyses. De Tweede Kamer is daarom eind vorig jaar overgeschakeld van flessenwater op leidingwater om het milieu te sparen.

Broer Scholtens

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden