Leeftijd overgang is te voorspellen

De leeftijd waarop vrouwen in de overgang komen, kan met behulp van een bloedtest nauwkeurig worden vastgesteld. Die voorspelling is van belang om op tijd eicellen te kunnen invriezen van vrouwen met een kinderwens, maar ook om tijdig gezondheidsproblemen op het spoor te komen die met de menopauze te maken hebben.

Ellen de Visser
null Beeld

Utrechtse artsen schrijven vandaag in het wetenschappelijke vakblad Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism dat de hoeveelheid van het zogeheten Anti-Müllers Hormoon (AMH) die een vrouw in het bloed heeft, zeer goed kan voorspellen wanneer zij voor het laatst zal menstrueren. Over de belangrijke rol van dat hormoon werd de afgelopen jaren veel gespeculeerd. Nu is voor het eerst in langlopend onderzoek de waarde ervan aangetoond, zegt Bart Fauser, hoogleraar voortplantingsgeneeskunde aan het UMC Utrecht.

Voor dat onderzoek werd van ruim 250 vrouwen het bloed onderzocht waarna gemiddeld elf jaar later werd gekeken of en wanneer zij in de overgang waren gekomen. Arts-onderzoeker Simone Broer, die over twee weken aan het UMC Utrecht op het onderzoek promoveert, traceerde een duidelijk verband.

Invriezen eicellen
De leeftijd van de menopauze varieert sterk per vrouw en ligt tussen de 40 en 60 jaar. Vruchtbaarheidscentra gaan, na een lange ethische en politieke discussie, beginnen met het invriezen van eicellen en dat mag ook op sociale indicatie. Die is bedoeld voor jonge vrouwen die een kinderwens hebben maar nog geen partner.

De onderzoeksbevindingen zijn voor die discussie van groot belang, zegt Fauser. 'Vrouwen kiezen steeds later voor kinderen en vaak krijgen wij de vraag of we wel moeten meewerken aan het oplossen van een maatschappelijk probleem. Nu blijkt dat voor dat invriezen ook een medische reden kan meespelen. We kunnen al op jonge leeftijd voorspellen wanneer een vrouw verminderd vruchtbaar wordt.'

Maatregelen
Bovendien kunnen vrouwen die precies weten wanneer bij hen de overgang begint, maatregelen nemen om ziekten te voorkomen of te bestrijden die vooral na de overgang optreden, legt hij uit. Het gaat bijvoorbeeld om botontkalking, borstkanker en hart- en vaatziekten.
Voor een standaardtest bij vruchtbaarheidsonderzoek is het te vroeg, zegt Fauser. Zoals bij elke wetenschappelijke vondst moet het onderzoeksresultaat eerst in een tweede studie worden bevestigd.

Het UMC Utrecht wil zelf het onderzoek herhalen met een andere groep vrouwen van wie twintig jaar geleden al bloed is afgenomen dat kan worden onderzocht op het betrokken hormoon.

Volg de Volkskrant op Twitter
Word vriend van de Volkskrant op Facebook

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden