Laten we het eens hebben over het perpetuum mobile van bedreigingen

De Betrouwbare Mannetjes
De betrouwbare mannetjes. Beeld de Volkskrant
De betrouwbare mannetjes.Beeld de Volkskrant

'Je kan toch niet zomaar op Twitter allerlei dingen gaan twitteren zonder dat je beseft dat wat je twittert bij mensen bepaalde ideeën oproept? Jij twittert en ik vind dat jij dan mag nadenken over de gevolgen van je tweet.' Ed Nijpels, de digibete stiefvader van dienst, was bij Pauw aangeschoven om zo veel mogelijk vervoegingen van het woord 'twitteren' voor de voeten van ene Anne-Fleur (22) te werpen.

Die was uitgenodigd omdat ze is ondergedoken na bedreigingen naar aanleiding van oude berichten waarin ze schreef een taart in het gezicht van nieuwbakken Kamerlid en hobbylatinist Thierry Baudet (Baudem, Baudes, Baudet, Baudemus, Baudetis, Baudunt) te willen drukken. Ook had ze, in reactie op een vrouw die het een ludiek idee leek om 500 stenen op een moskee te gooien, de ironische suggestie gedaan om net zo 'ludiek' 500 stenen op Geert Wilders te gooien. Jeroen vond het maar 'onnozel'. Hij begreep heus dat het een reactie was op die moskeemevrouw, maar Anne-Fleur had kunnen weten dat dingen snel uit hun context worden gehaald: 'Vind je het zelf een goeie tweet? Ik zou denken, het lijkt een oproep tot geweld.'

Zo. Dat ging inderdaad vrij snel.

Ook Wilders pookte het vuurtje nog wat op door aangifte te doen. Onlangs had meneer nog een plaatje van Alexander Pechtold in een shariademonstratie rondgetwitterd, waarna de D66-voorman was bedreigd, en toevalligerwijs vond deze week ook de 'revolte' plaats waarmee hij vorig jaar zelf zo vaak had gedreigd. Althans, op het Malieveld stonden een stuk of dertig met Nederlandse vlaggen zwaaiende figuren uit een tamelijk monoculturele genenpoel. Een van hen liet voor de camera van PowNews zijn chronisch genegeerde zorgen de vrije loop: 'Stuur Rutte hier maar even naartoe, sla ik ze nichtenkop in mekaar.'

En zo stond een zestiger in een bomberjack als gevolg van een eerder dreigement te dreigen in naam van iemand die al jaren wordt bedreigd en die net aangifte had gedaan tegen iemand die hem op Twitter zou hebben bedreigd, waardoor diegene nu zelf werd bedreigd. Een Droste-blik van dreigementen, vormgegeven door M.C. Escher. Het summum van de (zelf ook al bedreigde) Nederlandse cultuur.

Over de gewenste aantasting van de fameuze nichtenkop hoorden we terecht niemand meer. Toch leken ons de op Twitter getweette tweets van Anne-Fleur niet veel spannender. En die zat zich nu te verantwoorden tegenover de crashdiet-versie van Frank Evenblij, Ed fucking Nijpels. Stukje quod licet iovi non licet bovi, maar dan in reversum. Nee, in plaats van een jaar oud bericht nog wat extra op te kloppen, zonder een moment stil te staan bij de persoonlijke gevolgen voor een onbekende 22-jarige, was het misschien nuttig geweest het bijvoorbeeld eens te hebben over het perpetuum mobile van bedreigingen. We weten niet of Jeroen het zelf een goeie uitzending vond. En u zult ons zeker niet horen zeggen dat zijn scherpe veroordeling een oproep tot geweld was. Onnozel was het wel.

Voor de komende week adviseren wij u de volgende mening:

Primus aprilibus, amfibium in anus.

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Melle Runderkamp en Simon Hendriksen op Twitter: @Betmannetjes

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden