Lasers lichten borsten door

Philips werkt aan een techniek om tumoren in borsten op te sporen die berust op het letterlijk doorlichten van het weefsel....

Het gebruik van licht voor het doorlichten van borsten is niet nieuw. Maar tot nog toe was de techniek niet erg betrouwbaar omdat uitgerekend borstweefsel het licht zeer sterk verstrooit. In de nieuwe lasermammograaf wordt dat ondervangen door in een cup op 255 plaatsen een glasvezel en een lichtdetector aan te brengen.

Bij een onderzoek wordt een borst vrij in de cup gehangen, die voor het comfort is gevuld met een lichaamswarme vloeistof. Fel laserlicht wordt telkens door één glasvezeltje in de cup gestuurd, waarna alle detectoren in het systeem het signaal registreren. Alle in hoog tempo verrichte metingen samen leveren voldoende gegevens om via de computer een driedimensionaal model te maken van het betreffende borstweefsel, inclusief ongeregeldheden.

Gebruik van verschillende golflengten laserlicht maakt bovendien onderscheid mogelijk tussen vet, bloed en water. In principe is het daardoor ook mogelijk zonder biopsie vast te stellen of een verdichting een tumor betreft of een onschuldige cyste.

Philips beproeft de nieuwe techniek momenteel in het Academisch Ziekenhuis Maastricht. De effectiviteit van het apparaat zal worden vergeleken met die van röntgenapparatuur en van magnetische beeldvorming. Of het apparaat op de markt komt, zal mede van die vergelijking afhangen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden