Langste kano te kijk

Prehistorisch Nederland, met zijn talloze kreken en rivieren, was al een gebied met relatief veel scheepvaart. Grote schepen voeren er niet, wel kleiner grut, waaronder boomstamkano's....

Archeologen hebben redelijk wat van dit soort voorhistorische schuitjesopgegraven. Uit het Drentse Pesse stamt een kano die als het oudste bewaardgebleven vaartuig ter wereld te boek staat, negenduizend jaar oud en driemeter lang. Een 'iets' jongere boomstamkano is ontdekt inHardinxveld-Giessendam, de bekende vindplaats aan de toekomstigeBetuwelijn. Dit bootje dateert van zevenduizend jaar geleden en isvijfenhalf meter lang.

Waarom deze lengtes vermeld? Omdat boomkano's uit latere periodensubstantieel langer waren dan die uit bovengenoemde steentijden. De kanovan Uitgeest bijvoorbeeld, 2500 jaar oud, is acht meter lang. Maar dekampioen is driehonderd jaar ouder. Dat is de kano van Vlaardingen, met10,6 meter het langste prehistorische vaartuig dat in Nederland isopgedolven. Deze zaterdag is hij voor het laatst voor het publiek tebezichtigen.

Archeologen denken dat vanaf het begin van de bronstijd, vierduizendjaar geleden, de handel zo toenam dat grotere scheepjes nodig waren voorde goederen. Hoe zat dat met de kano van Vlaardingen? Lag hij bij eenwoonplaats of is hij in de wildernis achtergelaten? Verder onderzoek brengtwellicht uitsluitsel.

Eric Hendriks

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden