Landijs op Antarctica mogelijk veel brozer

Het landijs op Antarctica is mogelijk veel kwetsbaarder voor opwarming van de aarde, dan tot nog toe is aangenomen. In een studie in Nature sluiten Amerikaanse onderzoekers niet uit dat de wereldzeeën rond 2500 wel 15 meter gestegen zullen zijn. Eind deze eeuw kan dat al een meter zijn, als de uitstoot van broeikasgassen niet wordt ingeperkt.

null Beeld reuters
Beeld reuters

De modelstudie van onder meer David Pollard van de universiteit van Pennsylvania staat haaks op de laatste rapportages van het VN-klimaatpanel IPCC, waarin voor 2100 sprake is van centimeters zeespiegelstijging door Antarctica. Het verschil, aldus de auteurs, zit in een realistischer beeld van de smeltprocessen langs de randen van het ijs.

Daarbij blijkt afkalving van onderaf, door warmer zeewater, een belangrijke extra bedreiging. Ook smeltwater op het oppervlak blijkt via scheuren het opbreken te versnellen. Belangrijk is dat de opwarming van de oceanen traag gaat, maar ook lang aanhoudt.

Met het realistische model is in eerste instantie vooral een betere verklaring gevonden voor een aantal raadselachtige episodes uit het geologische verleden, toen de zeespiegel 10 meter hoger was dan nu, bij vergelijkbare CO2-concentraties.

Goede nieuws

Het goede nieuws, aldus co-auteur Rob DeConto, is tegelijk wel dat er tot 2 graden opwarming niet veel gebeurt in het nieuwe model.

Hetzelfde model levert aanzienlijke zeespiegelstijging wanneer de temperatuur op aarde eenmaal hoger is dan 2 graden boven pre-industrieel niveau. Vorig jaar spraken landen in Parijs af te streven naar maximaal 2 graden opwarming.

De Utrechtse poolijsonderzoeker prof. Michiel van den Broeke, zelf niet onder de auteurs, zegt blij te zijn met de realistische elementen in het nieuwe Zuidpoolmodel. 'Ze nemen dingen mee die we in het veld echt zien gebeuren.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden