Lancering satelliet Iran voedt westerse zorgen

Communicatiesatelliet is met nieuw type raket gelanceerd...

Van onze verslaggeefster Sacha Kester

AMSTERDAM De Amerikaanse regering is bezorgd over de lancering van de eerste eigen Iraanse satelliet in de ruimte. Ook Groot-Brittannië en Frankrijk hebben hun zorgen geuit, omdat de technologie ‘erg veel lijkt’ op de technologie die nodig is om ballistische raketten af te vuren.

Iran lanceerde maandagavond met een Safir-2 raket een Iraanse telecommunicatiesatelliet, meldden plaatselijke media. Nu de lancering gelukt is, wil Iran werken aan krachtiger raketten die zwaardere ladingen de ruimte in kunnen brengen, aldus president Mahmoud Ahmadinejad. ‘We hebben officieel een positie in de ruimte verworven’, zei hij op de televisie. ‘Dit is een overwinning, ondanks de sancties.’

De VN-Veiligheidsraad heeft Teheran sancties opgelegd om het land te bewegen zijn kernprogramma te staken. Gevreesd wordt dat Iran uranium wil verrijken om kernwapens te maken. Teheran houdt echter vol dat het programma alleen bedoeld is om energie te kunnen opwekken en wil van geen opschorting weten.

De lancering van de satelliet Omid (‘Hoop’) viel samen met de 30ste verjaardag van de Iraanse revolutie, waarbij de door de VS gesteunde sjah van Perzië werd verdreven. Volgens Ahmadinejad kan dankzij de satelliet ‘monotheïsme, vrede en rechtvaardigheid’ worden verspreid over de wereld. Minister van Buitenlandse Zaken, Manouchehr Mottaki, sprak over een vreedzaam project.

De westerse wereld heeft echter geschrokken gereageerd. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, zei dat de VS, anders dan onder de vorige regering, openheid willen betrachten jegens Iran. Zij spoorde dat land echter aan om gelijkaardig te reageren. ‘Wij steken onze hand uit, maar dan moet de vuist niet gebald blijven.’ Eerder liet president Obama weten dat hij weliswaar direct met Teheran wil onderhandelen, maar dat er meer druk zal volgen als het land zijn atoomprogramma blijft voortzetten.

De Britse onderminister van Buitenlandse Zaken, Bill Rammell, zei dat de lancering ‘duidelijk maakt waarom wij ernstig bezorgd zijn over de Iraanse bedoelingen’.

Een Amerikaanse woordvoerder bevestigde dinsdag dat de satelliet in een baan om de aarde is gebracht. Hij is gelanceerd met een nieuw type raket, de Safir-2. Daarmee toont Teheran dat het progressie boekt bij de ontwikkeling van langeafstandsraketten. Het Westen vreest de inzet van het type bij een kernwapenprogramma.

Vandaag komen de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad plus Duitsland nabij Frankfurt bijeen om het Iraanse atoomprogramma te bespreken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden