Laks beleid kan volgens rapport zeldzame soorten doen verwijnen 'Vogelreservaten slecht beschermd'

Nederland loopt achter bij de wettelijke bescherming van internationaal belangrijke vogelreservaten. Het aantal broed- en fourageergebieden voor water- en trekvogels loopt hierdoor terug....

Van onze verslaggever

MIDDELBURG

Dit staat in het rapport Nederlandse wetlands 1996 van de Vogelbescherming Nederland en het Wereld Natuur Fonds, dat dinsdag in Middelburg aan het provinciebestuur van Zeeland is aangeboden. De organisaties benaderen de komende maanden alle provincies met plannen om de vogelgebieden onder de Natuurbeschermingswet en de Europese vogelrichtlijn te krijgen.

Volgens het rapport zijn in Nederland 87 gebieden in trek bij belangrijke vogelsoorten. Van die 87 staan er 75 te boek als wetland. Zo'n gebied wordt gedomineerd door het water en heeft een grote aantrekkingskracht op vogels, omdat er voedsel in overvloed is, en voldoende gelegenheid om te broeden.

Het bekendste wetland in Nederland is de Waddenzee. Andere bekende wetlands zijn de Ooster- en Westerschelde, Saeftinghe, de Biesbosch, het Markiezaat, het IJsselmeer en de Grevelingen.

Voor het in stand houden van wetlands zijn internationale richtlijnen van kracht. De Vogelbescherming constateert dat deze regels in veel Nederlandse gebieden niet in acht worden genomen door de overheid.

Het gevolg is dat kostbaar natuurgebied wordt opgeofferd aan woningbouw, infrastructuur en industrie. Ook komt het voor dat betrokken instanties langs elkaar heen werken en dat de beschermingsmaatregelen die op papier staan, in de praktijk een afwijkende uitvoering krijgen.

'Het beste voorbeeld is de Waddenzee', zegt directeur E. Wanders van Vogelbescherming Nederland. 'In theorie wordt dit deel van het land voorbeeldig beschermd, maar feitelijk vindt er een opeenhoping van negatieve effecten plaats, zoals intensieve schelpdiervisserij en gaswinning.' Volgens Wanders heeft de Nederlandse laksheid ook de aandacht getrokken van de Europese Unie.

'De Europese Commissie onderzoekt momenteel of Nederland niet tot wat meer spoed kan worden aangezet', zegt Wanders. 'Er zijn meer landen die op dit punt achterlopen, maar in Nederland kan relatief snel een verandering afgedwongen worden. Er is hier genoeg geld en kennis voorradig, en de politieke wil om het vogelbestand op peil te houden is hier doorgaans redelijk groot.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden