Lab heeft Q-koortsbacterie te pakken

Onderzoekers van het veterinair laboratorium CVI in Lelystad, onderdeel van Wageningen Universiteit, hebben de in Nederland circulerende Q-koortsbacterie geïsoleerd uit de nageboorte van een geit.

Van onze verslaggever Broer Scholtens

De bacterie besmet niet alleen schapen en geiten. In Nederland raken er ook steeds meer mensen mee geïnfecteerd, blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid (RIVM). Tot woensdagmiddag zijn er 1.429 bacteriebesmettingen gemeld. Vorig jaar was dat een duizendtal, gerekend over het hele jaar.

Het CVI-onderzoeksinstituut heeft met nieuwe technieken de hele bacterie geïsoleerd en opgekweekt. ‘Nu kunnen we uitzoeken waarom die in Nederland circulerende bacterievariant zoveel mensen besmet – veel meer dan varianten die in andere landen rondwaren’, zegt CVI-onderzoeker Hendrik Jan Roest.

Q-koorts wordt veroorzaakt door de Coxiella-bacterie. Die bacterie bewerkstelligt bij geiten en schapen vroeggeboortes en abortussen. Daarbij komen miljarden ziektekiemen via de placenta en het vruchtwater in het stalstro terecht. Wanneer stro en stalmest worden uitgereden zullen de ziektekiemen verstuiven en kunnen mensen besmet raken.

Tekst gaat verder onder de infographic

Alleen in Nederland – dat een grote geitenstapel telt – neemt Q-koorts sterk toe. In 2007 werd bij 168 personen een besmetting geconstateerd. Dit aantal ligt nu – halverwege het jaar – op 1.429. Daar de helft van de mensen niets van een besmetting merkt, ligt het werkelijke aantal veel hoger.

De meeste meldingen komen uit Brabant. ‘Onverwacht en ongewenst’, zegt Van Steenbergen van het RIVM. Het explosieve karakter is volgens hem terug te voeren op het droge voorjaar, waardoor bacteriestof makkelijk kan verwaaien.

De meeste mensen komen met luchtwegklachten en koorts bij hun huisarts. Een kwart van de patiënten moet met ernstige verschijnselen als longontsteking worden opgenomen. Zo’n 10 procent blijft klachten houden zoals vermoeidheidsverschijnselen, vaak maanden achtereen.

Om de explosie in te dammen, zijn dit jaar enige tienduizenden geiten in Nederland ingeënt met een Frans vaccin. Het effect daarvan is pas volgend jaar te zien.

Inenting tegen de Q-koorts van melkgeiten in Etten-Leur. De Q-koorst kan ook op de mens overgedragen worden. (ANP) Beeld
Inenting tegen de Q-koorts van melkgeiten in Etten-Leur. De Q-koorst kan ook op de mens overgedragen worden. (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden