Laatste kans op gratis Windows 10

Nog 20 dagen en we moeten betalen voor Windows 10, de upgrade van Microsofts besturings systeem. Toch snel even overstappen?

Peter van Ammelrooy
Weervrouw Metinka Slater van de Amerikaanse zender KCCI 8 krijgt een pop-upvenster voor een upgrade naar Windows 10 te zien. Beeld YouTube
Weervrouw Metinka Slater van de Amerikaanse zender KCCI 8 krijgt een pop-upvenster voor een upgrade naar Windows 10 te zien.Beeld YouTube

Teri Goldstein, de eigenares van een reisbureau in Californië, is achteraf gezien misschien wel blij met Windows 10, de computermotor die Microsoft vorig jaar juli introduceerde. Goed, de grote upgrade van het besturingssysteem voor computers maakte Goldsteins pc bijkans onbestuurbaar, maar ze hield wel tienduizend dollar over aan de rechtszaak die ze daarover tegen Microsoft aanspande.

Schikking

Voor dat bedrag trof het softwarebedrijf twee maanden terug een schikking met de gedupeerde reisagente. In alle stilte: Microsoft zit niet te wachten op nog meer gebruikers die met een kreupele computer kwamen te zitten, nadat ze Windows 10 hadden geïnstalleerd. Bij haar gebeurde dat zonder waarschuwing vooraf, hield Goldstein vol tegenover The Seattle Times. 'Ik had nog nooit van Windows 10 gehoord. Niemand heeft me ooit gevraagd of ik wilde updaten.'

Dat laatste kunnen de meeste computergebruikers moeilijk volhouden. Microsoft heeft er het afgelopen jaar werkelijk alles aan gedaan om consumenten met een pc met Windows 7 of versie 8 te verleiden tot de grote overstap. Het regende klachten over de stoet van pop-up-vensters met de aanbeveling te upgraden.

null Beeld
Beeld

Verleden tijd

Zo'n scherm verscheen eind april ook op de computer die Metinka Slater van de omroep KCCI 8 News in Iowa gebruikt om de weerkaart op tv te projecteren. Dat gebeurde live, in de uitzending. 'Microsoft beveelt een upgrade aan naar Windows 10. Wat moet ik doen?', vroeg Slater haar toeschouwers.

Nog twintig dagen en die 'zeurschermen' zijn verleden tijd. Dan loopt het jaar af waarin consumenten gratis konden upgraden. Vanaf 29 juli vraagt Microsoft weer het volle pond - vanaf 119 euro - voor de upgrade.

Microsoft noemt Windows 10 een succes. De software staat inmiddels geïnstalleerd op 350 miljoen apparaten: computers, tablets, smartphones, elektronische whiteboards en andere toestellen.

Meer en meer

Dat worden er alleen maar meer. Wie een nieuwe computer koopt, heeft de keuze uit verschillende smaken Windows 10. De deur naar oudere versies is definitief in het slot gevallen. De nieuwe chips van Intel, AMD, maar ook Qualcomm lusten oudere Windows-uitvoeringen niet eens meer. In 2018, denkt Microsoft, draaien een miljard apparaten wereldwijd op Windows 10.

Vriend en vijand zijn het erover eens dat Windows 10 de veiligste en meest stabiele versie is van het besturingssysteem dat al dertig jaar meegaat. De software is wel verschenen in een tijd dat computers er steeds minder toe doen, en mensen prima uit de voeten kunnen met een smartphone of een tablet. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde ruim een week geleden dat er in 2015 voor het eerst meer huishoudens waren met een tablet dan met een desktopcomputer. Op tablets maken Google en Apple de dienst uit, met hun eigen besturingssystemen Android en iOS.

De gebruikers die de pc trouw blijven, verwent Microsoft op 2 augustus met een grote opfrisbeurt voor Windows 10, de Anniversary Update, met grote en kleine vernieuwingen. Memo aan Teri Goldstein: je bént dus gewaarschuwd.

Wat biedt Windows 10 anniversary update?

Dág wachtwoorden: Windows 10 laat je inloggen op je pc met vingerafdruk of gezichtsherkenning (op computers die daarvoor geschikt zijn). Die biometrische identiteitscontrole is nu ook te gebruiken om binnen te komen bij websites en apps.

Hey Cortana: de pratende assistente krijgt meer te doen. Je kunt haar bijvoorbeeld vragen foto's te onthouden of je frequent flyer-nummer. Op een pc die in de ruststand staat kun je haar wakker maken met 'Hey Cortana'. Helaas: ze spreekt nog geen Nederlands. Wie Cortana op zijn Android-telefoon heeft staan, kan nu ook berichten van bijvoorbeeld gemiste sms'jes op zijn pc of tablet ontvangen.

Schermkrabbels: heb je een pc of tablet met aanraakscherm, geschikt voor digitale pennetjes? Met Windows Ink kun je dan handgeschreven notities maken, teksten annoteren of tekeningen krabbelen.

Nooit meer game over: zit je net lekker op je Xbox One aliens te schieten wil de familie We zijn er bijna zien. Niets aan de hand: je kunt op Windows gewoon verder gaan in het spel waar je was gebleven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden