KWF Kankerbestrijding sluit zich aan bij zaak tegen tabaksindustrie
De rookslachtoffers die eind vorig jaar de vier grootste tabaksproducenten aanklaagden, krijgen steun van KWF Kankerbestrijding. De organisatie heeft maandag aangifte gedaan van zware mishandeling (die de dood tot gevolg heeft) en van valsheid in geschrift tegen Imperial Tobacco Benelux, British American Tobacco, Philip Morris en Japan Tobacco International.
Hoewel de kwalijke gevolgen van roken genoeglijk bekend zijn, is een dergelijke rechtszaak uniek in Europa. KWF sluit zich aan, omdat de organisatie tot het inzicht is gekomen dat rokers onjuist worden voorgelicht over de werkelijke schade die roken kan aanrichten.
De aanklacht richt zich onder meer op wat Bénédicte Ficq, advocaat van de slachtoffers en KWF, de 'sjoemelsigaret' is gaan noemen. Tabaksfabrikanten zouden consumenten en de overheid misleiden door de filters van sigaretten zo te bewerken dat die in testomgevingen - de rookmachine - minder teer, nicotine en koolmonoxide afgeven dan bij normaal gebruik. Het verschil zou tot 2,5 keer zo groot zijn.
'Publiciteitsdoeleinden
De branchevereniging voor de Nederlandse tabaksindustrie kon vrijdagochtend niet reageren op vragen. In het AD zegt directeur Jan Hein Sträter 'het volste vertrouwen te hebben dat de verkoop van een legaal product geen misdaad is in Nederland'. Volgens hem heeft het er alle schijn van dat deze aangifte 'alleen publiciteitsdoeleinden dient'.
Het KWF spreekt dit tegen. Directeur Michel Rudolphie benadrukt de noodzaak van een zaak tegen de tabaksindustrie. '30 procent van alle sterfte door kanker wordt veroorzaakt door roken', zegt hij. 'Mensen krijgen nog veel meer schadelijke stoffen binnen dan we al wisten. Daarom vinden wij het gepast om de gang naar de rechter te maken. Zo mag er niet met de gezondheid van mensen worden omgegaan.'
Een van de slachtoffers die vorig jaar al aangifte deed, Anne Marie van Veen, stapte naar de rechter omdat tabaksfabrikanten volgens haar 'opzettelijk verslavende middelen toevoegen'. Van Veen tegen de Volkskrant: 'Ik ben dus ook als kind (ze begon op haar 15de met roken, red.) bewust verslaafd gemaakt'.
Kinderen beschermen tegen rookverslaving
Haar gang naar de rechter is niet vanwege haar longkanker met uitzaaiingen - 'laat ik het zo zeggen: ik word niet meer beter' - maar voor haar drie jonge kinderen, voor wie ze er in hun tienerjaren waarschijnlijk niet meer zal zijn. Ze wil hen beschermen tegen een rookverslaving.
Van Veen deed de aangifte samen met slachtoffer Lia Breed en Stichting Rookpreventie Jeugd. Huisartsen en medisch specialisten sloten zich later aan bij hun strijd tegen de tabaksindustrie door ze financieel te ondersteunen. Advocaat Ficq is blij dat een grote organisatie als het KWF ze nu ook steunt.
'Het zal het Openbaar Ministerie ertoe zetten nog zorgvuldiger naar de zaak te kijken', zegt ze vrijdag tegen NPO Radio 1. Het OM moet nog besluiten of tot vervolging wordt overgegaan.