Kwartaalwinst Amazon voor het eerst boven 1 miljard dollar, ook Apple en Alphabet (Google) blijven groeien

Temidden van de groeiende kritiek dat de grote techbedrijven te veel macht krijgen, presenteerden drie ervan - Alphabet, Apple en Amazon - donderdagavond hun kwartaalcijfers. De omzetten stegen weer fors.

Laurens Verhagen
Boekwinkel van Amazon in het Amerikaanse Seattle. Beeld ap
Boekwinkel van Amazon in het Amerikaanse Seattle.Beeld ap

Amazon heeft zijn winst in het afgelopen kwartaal meer dan verdubbeld. Het bedrijf staat bij het grote publiek nog steeds bekend als webwinkel, maar ontwikkelt zich steeds meer als software-, cloud- en entertainmentbedrijf en deed goede zaken met zijn digitale assistent Alexa. Deze drijft niet alleen Amazons eigen slimme praatpaal Echo aan, die in de Verenigde Staten een regelrechte hit is, maar ook steeds meer apparaten van derden. Verder zag Amazon het aantal abonnementen voor zijn Prime-dienst flink groeien.

De totale opbrengsten kwamen in het vierde kwartaal uit op 60,5 miljard dollar, maar liefst 38 procent meer dan een jaar eerder. Onder de streep hield Amazon 1,9 miljard dollar over tegenover 789 miljoen dollar een jaar eerder. De winstsprong kwam mede door een belastingmeevaller. Het is voor het eerst dat de kwartaalwinst van Amazon boven een miljard uitkomt.

null Beeld anp
Beeld anp

Alphabet

Waar Amazon profiteerde van een flinke belastingmeevaller moest Googles moederbedrijf Alphabet juist de nodige miljarden afboeken als gevolg van een belastingtegenvaller. Die kostte het bedrijf een slordige 10 miljard dollar, omdat winsten op overzeese rekeningen zwaarder worden belast. Zonder die strop zou de winst op bijna 7 miljard dollar zijn uitgekomen. Beter nieuws was er over de omzet, die met bijna een kwart steeg tot ruim 32 miljard dollar.

Alphabet houdt zich met een breed scala aan activiteiten bezig (kunstmatige intelligentie, zelfrijdende auto's, slimme thermostaten, hardware, Android, YouTube, et cetera), maar het gros van de inkomsten komt nog altijd uit het zoeken. En tegenwoordig is dat vooral zoeken op mobiel. Advertenties via Google zorgen voor 84 procent van Alphabets recordomzet. Ook in werknemers groeit het bedrijf overigens hard. De laatste drie kwartalen nam het bedrijf gemiddeld 2200 nieuwe mensen aan. Dat betekent 25 verse werknemers per dag. Dat heeft wat vreemds, stelt persbureau AP, voor een bedrijf dat zo zwaar inzet op kunstmatige intelligentie die uiteindelijk veel menselijke taken moet overnemen.

Amazon zag het aantal Prime-abonnementen flink stijgen. Beeld afp
Amazon zag het aantal Prime-abonnementen flink stijgen.Beeld afp

Net als bij Amazon hebben de grootste zorgen van investeerders te maken met de almaar groeiende macht van de bedrijven door alle data die ze van hun gebruikers verzamelen. De groeiende kritiek die hiermee samenhangt, zou kunnen leiden tot meer regels. In Nederland was afgelopen week nog een rondetafeldiscussie van de Tweede Kamer over de macht van de techbedrijven.

Apple

Apple is met name sterk afhankelijk van de verkoop van de iPhone. Daarvan werden er het afgelopen kwartaal wat minder verkocht. Minder ook dan waar analisten op rekenden. In totaal gingen er 77,3 miljoen over de toonbank, een daling van 1 procent. Apple gaf geen details over de verkoop van specifieke modellen. Afgaande op een gemiddelde verkoopprijs die iets hoger lag dan analisten hadden voorspeld, zou de verkoop van de iPhone X juist wel redelijk hebben gescoord. Onlangs waren er nog berichten dat Apple de productie van de X zou terugschroeven vanwege tegenvallende verkopen.

De totale kwartaalopbrengsten van het bedrijf uit Cupertino kwamen uit op 88,3 miljard dollar, een stijging van 13 procent. De nettowinst steeg van 17,9 miljard tot 20 miljard dollar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden