Kwart van Britse tienermeisjes heeft depressieve neigingen, 9 procent van de jongens

Een kwart van de Britse tienermeisjes heeft depressieve neigingen, tegenover 9 procent van de jongens. Dat blijkt uit een studie van University College London onder tienduizend veertienjarigen. De percentages liggen hoger dan bij soortgelijke onderzoeken in het verleden.

Foto Colourbox

Volgens hoofdonderzoekster Praveetha Patalay heeft een 'zorgwekkend hoog' aantal meisjes aangegeven dat ze zich miserabel voelen, dat ze eenzaam zijn en dat ze worden geplaagd door zelfhaat. Toen de ouders van de desbetreffende meisjes werden gevraagd het welbehagen van hun dochters te beschrijven, herkende slechts achttien procent bovengenoemde symptomen. Ouders zouden alerter zijn wanneer het gaat om gedragsproblemen bij hun zoontjes, zoals vechten en opstandigheid.

Tegenover the Daily Telegraph zei Marc Bush, van de liefdadigheidsinstelling YoungMinds, dat meisjes op meerdere vlakken onder druk staan. Ze hebben onder meer te maken met stress op school, schoonheidsidealen, pesterijen en de peer pressure die wordt gecreëerd op sociale media. Uit de Millennium Cohort Study blijkt bovendien dat tienermeisjes uit arme milieus het vaakst te symptomen van depressiviteit vertonen, terwijl meisjes van Afrikaanse komaf het minst worden getroffen door neerslachtigheid, of daar in elk geval minder melding van maken.

Meer over