Kwallenplagen worden veroorzaakt door de mens

De massale kwallenplagen die de wereldkusten geregeld teisteren, zijn geen natuurlijk verschijnsel dat nu en dan optreedt. Overbevissing op hun natuurlijke vijanden en watervervuiling door de mens, zijn veel belangrijker oorzaken.

De kwal rukt op.Beeld afp

Dat zegt ecoloog Victor Langenberg van onderzoeksinstituut Deltares morgen in de Volkskrant.

Hij sluit niet uit dat ook in Nederlandse wateren kwallenplagen kunnen ontstaan. Hier zwemt tegenwoordig een exotische ribkwal rond die afkomstig is uit Amerika, en met het ballastwater in schepen mee is gelift naar Europa. Deze Amerikaanse langlob ribkwal blijkt in Europa uitstekend te gedijen, en kan in de nabije toekomst voor problemen gaan zorgen, voorziet Langenberg.

Kwallenplagen kunnen veel schade veroorzaken: aan de visserij omdat ze vissenlarven eten, aan de toerisme-industrie omdat ze badgasten wegjagen, en aan energiecentrales doordat ze in het koelwater terecht kunnen komen.

Door mensen

Vorige maand concludeerden Chinese onderzoekers op de World Conference on Marine Biodiversity in Qingdao in China dat kwallenplagen door de mens worden veroorzaakt. Het wegvissen van natuurlijke vijanden van de kwal is een oorzaak, watervervuiling leidt tot meer algen, voedsel voor kwallen. Bovendien profiteren kwallenpolulaties van steeds mee bouwwerken in zee, waarop poliepjes goed kunnen groeien, zeker als het zeewater opwarmt.

Tot nog toe houden niet alle wetenschappers de mens verantwoordelijk voor het grote aantal kwallen in zee. Vorig jaar nog schreef een groep Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS dat de kwallenzwermen gewoon het gevolg zijn van natuurlijke schommelingen in het kwallenbestand, waarbij gemiddeld eens in de 20 jaar een piek optreedt. Volgens Langenberg trekt die studie conclusies op grond van te weinig data. 'Er zijn te weinig gegevens over het aantal kwallen door de jaren heen om dit soort conclusies te kunnen trekken.'

Project

De Chinezen kweekten eerst kwallenpoliepen op in hun eigen aquaria, en zetten deze vervolgens uit op verschillende locaties langs de Chinese kust. Zo konden ze er achter komen onder welke omstandigheden poliepen kunnen uitgroeien tot een kwallenplaag. Meer dan honderd onderzoekers van acht onderzoeksinstituten deden mee aan het project.

Lees morgen het interview met Victor Langenberg in Sir Edmund.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden