'Kwaliteit van zorg is lager voor vrouwen'

In de huidige gezondheidszorg worden verschillen tussen man en vrouw niet erkend, zo blijkt uit de Kennisagenda Gender en Gezondheid die vandaag wordt aangeboden aan het Ministerie van Volksgezondheid.

null Beeld anp
Beeld anp

Het tekort aan kennis zou de kwaliteit van de zorg voor vrouwen in de weg staan. Diagnoses, behandelingen en medicatie zijn soms minder effectief voor vrouwen en leiden tot meer bijwerkingen, zo staat in de Kennisagenda.

Het rapport is een initiatief van de alliantie Gender en Gezondheid van vrouwennetwerk WOMEN Inc. Het onderzoek werd uitgevoerd door ZonMW, een wetenschappelijk instituut op het gebied van gezondheidszorg. Bas van den Dungen, Directeur-Generaal Curatieve Zorg zal de agenda in ontvangst nemen, minister van Volksgezondheid Edith Schippers zelf is niet aanwezig.

Gezondheidszorgbreed probleem

Jannet Vaessen, directeur van vrouwennetwerk WOMEN Inc, onderstreept de ernst van dit probleem. 'Op dit moment weten vrouwen niet zeker of de behandeling en de medicatie die zij krijgen is toegespitst op hun lichaam'. In de cardiologie was al bekend dat bijvoorbeeld symptomen voor hartinfarcten anders zijn bij vrouwen en mannen. Hierdoor werden veel hartinfarcten niet herkend bij vrouwen. De verschillen tussen man en vrouw blijken gezondheidszorgbreed te zijn.'

Dit komt doordat medicatie een lange tijd alleen werd getest op een overwegend mannelijke testgroep. Volgens Vaessen zijn hier goed bedoelde redenen voor. Vrouwen kunnen zwanger zijn en wetenschappers willen de eventuele vrucht beschermen tegen medicatieonderzoek. Ook kan anticonceptie, die veel vrouwen nemen, de medicatie beïnvloeden en hebben vrouwen een variabele hormoonspiegel, waardoor er een grotere populatie nodig is om een representatieve testgroep te krijgen. 'Deze redenen mogen een rol hebben gespeeld in het verleden, anno 2015 moeten vrouwen beter betrokken worden in het testen van medicatie. Hier gaan wij ons hard voor maken', zo stelt Vaessen.

Ruimte voor verbetering

Een belangrijk advies uit de Kennisagenda is dus het opnemen van vrouwen in testgroepen. Zit hier een prijskaartje aan? Volgens Henk Smid, directeur van ZonMW juist niet. 'Door een vrouwspecifieke diagnose, behandeling en medicatie kan er juist effectiever worden behandeld. Naast een enorme kwaliteitsverbetering is er dus ook een doelmatigheidsverbetering'. Smid verwacht dat dit binnen enkele jaren verbeteringen kan opleveren.

Smid en Vaessen verwachten beiden een positieve reactie van het Ministerie. Vaessen: 'Mocht de minister aanvankelijk nog niet overtuigd zijn, de agenda wordt 24 juni ook in het Algemene Overleg van de Tweede Kamer Commissie Kwaliteitszorg besproken.'

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden