Kunstmest winnen uit menselijke urine

Stikstof en fosfaat uit menselijke urine halen en daar kunstmest van maken. In Zutphen wordt de eerste commerciële fabriek ter wereld gebouwd die dit kunstje flikt. Jaarlijks kan de installatie vijf miljoen liter urine verwerken. Uit een praktijkproef vorig jaar is gebleken dat urine zeer zuivere fosfaat en nitraat oplevert.

Van onze medewerker René Didde

De eerste anderhalf miljoen liter zal vanaf september worden geleverd door Moeders voor Moeders. Deze organisatie haalt eerst het zwangerschapshormoon hCG uit de urine.

Initiatiefnemer Martin Wilschut van het watertechnologiebedrijf GMB uit Zutphen mikt ook op de urine uit plaszuilen die bij evenementen worden gebruikt. Ook de urine van zorginstellingen en kantoorcomplexen kan worden gerecycled.

Vanwege steeds strengere lozingseisen moeten de meststoffen fosfaat en nitraat in de 350 zuiveringsinstallaties in Nederland achteraf uit het rioolwater worden gehaald. ‘Beter is het om de stoffen vooraf te verwijderen, als ze nog in onverdunde urine zijn geconcentreerd’, aldus Wilschut.

Schattingen wijzen uit dat de wereldvoorraad fosfaat, dat als erts in mijnen wordt gedolven, nog voor vijftig tot honderd jaar toereikend is. Er bestaat nog geen alternatief voor fosfaatkunstmest.

GMB verwerkt de urinenitraat al in kunstmest. Voor fosfaat is dat ook mogelijk, maar moeten nog wettelijke klippen worden genomen. De biologische landbouw zou een interessante niche zijn’, zegt Wilschut. ‘De urinekunstmest kan ook met gemak als mest in tuinen dienen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden