De gidsbeter/leven

Kun je twee griepvirussen tegelijkertijd hebben?

In de rubriek Beter/Leven geven we antwoorden op lezersvragen over gezondheid en psyche. 

Er zijn vier varianten van seizoensgriep, twee typen influenza A en twee typen influenza B. Beeld Getty

Het is weer zover: het griepseizoen staat voor de deur. Het zou dus zomaar kunnen dat je dit leest terwijl je koortsig onder de dekens ligt. Ben je met dat virusje onder de leden veilig voor andere griepvirussen? Nee, niet per se. Er is helaas altijd plek voor meerdere virussen tegelijk in ons lichaam, al komen dubbelinfecties bij griep heel weinig voor, volgens viroloog Ron Fouchier van het Erasmus MC. Dat komt simpelweg doordat de verschillende varianten van de ziekte amper tegelijkertijd rondwaren in een populatie.

Er zijn vier varianten van seizoensgriep, twee typen influenza A en twee typen influenza B. Tijdens een epidemie is één van de vier dominant, de virussen wisselen elkaar daarin af. Er zijn wel overlappende perioden, dan maak je meer kans om twee vormen in één klap te pakken te krijgen. ‘Maar het gebeurt in totaal misschien bij slechts 1 op de 1000 ziektegevallen’, schat Fouchier.

Wat volgens hem veel vaker voorkomt, is dat je twee verkoudheidsvirussen tegelijkertijd krijgt of een griepvirus in combinatie met verkoudheid. ‘Wat mensen vaak griep noemen als ze ziek zijn, is meestal eigenlijk een milder verkoudheidsvirus. Daarvan bestaan er honderden, en die kunnen tegelijkertijd heersen.’

Braziliaanse onderzoekers vergeleken in 2016 verschillende studies naar ‘co-infectie’ onder kinderen. Zij concludeerden dat in zo’n 30 procent van de ziektegevallen een kind twee of zelfs meer luchtwegvirussen onder de leden had, wat zowel griep als verkoudheid kon zijn. Die dubbelinfectie leek echter geen noemenswaardig effect te hebben op de symptomen of duur van de ziekte. Je gaat je niet twee keer zo beroerd voelen door twee virussen in je lichaam, beaamt Fouchier. ‘Het ernstigste virus van de twee is wat je als patiënt voelt.’

Een virus in combinatie met een bacteriële infectie is een ander verhaal, dat kan de ziekte wel verlengen en verergeren. En die combinatie is allesbehalve een zeldzaamheid. Fouchier denkt dat misschien wel de helft van griep- en verkoudheidsgevallen gepaard gaat met een bacteriële infectie. ‘Een virus komt in het epitheel terecht, de bovenste, slijmerige laag van de luchtwegen. Het vermenigvuldigt zich daar en maakt die epitheellaag kapot.’ Bacteriën die normaal gesproken geen schijn van kans maken, krijgen daar dan ineens vrij spel. Vaak begint een ziekte met griepverschijnselen als spierpijn een koorts, een paar dagen later hoest je dik, groen slijm op. Dat slijm is een teken van een bacteriële infectie, wat heftige gevolgen kan hebben. Fouchier: ‘Dan zie je bijvoorbeeld dat iemand een relatief milde influenza heeft, maar vervolgens een ernstige longontsteking erbij krijgt. Een virus kan direct leiden tot een longontsteking, maar meestal ontstaat het door de bacteriële infectie die daarna komt.’ Gelukkig is die bacterie, in tegenstelling tot het virus, te bestrijden met antibiotica.

Heb je twee verwante influenza-virussen te pakken, dus beide A-typen of beide B-typen, dan kan er nog iets curieus gebeuren in je lichaam: een versmelting tot één nieuw virus. Het is heel zeldzaam, vertelt Fouchier, maar kan ontstaan als twee virussen niet alleen één persoon infecteren, maar ook nog in dezelfde lichaamscel. Zo ontdekten virologen in maart 2018 bij een Nederlands kindje van 19 maanden dat de twee types influenza A, A/H3N2- en A/H1N1, zich hadden vermengd tot de nieuwe variant A/H1N2. Het patiëntje herstelde gelukkig volledig en leek de variant niet verder te hebben verspreid.

Zelf een vraag voor deze rubriek? Beterleven@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden