Beter/Leven Hooikoorts

Kun je hooikoorts tegengaan met twee rode lampjes in je neus?

Antwoord op lezersvragen over gezondheid, voeding, leefstijl en psyche. Deze week: Werkt lichttherapie tegen hooikoorts?

Beeld Daantje Bons

Stop twee rode lampjes in je neus en je hooikoortsklachten zijn verleden tijd. Tenminste, als je de website van de grootste supermarkt van Nederland mag geloven. Als je online boodschappen bestelt, zie je ’m staan: een allergieapparaat met de naam Medinose Pro. ‘De oplossing tegen hooikoorts zonder bijwerkingen. Werkt ook bij andere allergieën in de bovenste luchtwegen’, belooft de wervende tekst naast het apparaat. Zou het?

Geen objectieve meting

Internist-allergoloog Theo Roovers van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg slaakt een zucht als hij hoort dat de supermarkt het apparaat aanprijst. ‘Dat ding is jaren geleden ontwikkeld en eens in de zoveel tijd steekt het de kop op.’ Volgens fabrikant Medisana is ‘het grootste wapen tegen de hooikoorts’ de lichttherapie, die een beschermlaagje zou vormen in de bovenste luchtwegen. Klinisch getest, staat op de website van het apparaat.

Nou ja, het blijkt voornamelijk om een studie uit 1997 te gaan met vijftig proefpersonen. De proefpersonen hoefden minder vaak te niezen en ook hadden ze minder last van een drupneus en waterige ogen. Een objectieve meting was het niet: de auteurs noteerden vooral wat de deelnemers zelf vertelden. De studie had ook andere mankementen. Zo werd het onderzoek uitgevoerd buiten het hooikoortsseizoen en waren de resultaten gebaseerd op een enkele meting, 2,5 uur na het toedienen van een flinke dosis pollen.

Daarna zijn er nog verschillende, vaak erg kleine studies verschenen, waarvan eentje met slechts acht deelnemers. Opvallend is dat vaak dezelfde naam terugkomt bij het rijtje auteurs in de studies: Andrea Koreck – overigens niet betrokken bij het onderzoek uit 1997. Een simpele google-search wijst uit dat zij medisch directeur was van Allux Medical. Hee! Dat blijkt een bedrijf te zijn in medische hulpmiddelen voor hyperreactieve luchtwegen, hét euvel bij hooikoorts en astma. 

Laagje vaseline

Inmiddels is Allux Medical ter ziele. En dat beschermlaagje door het rode licht? ‘Je kunt beter een dotje vaseline in je neus smeren’, adviseert Roovers. Daarvan is namelijk wél bewezen dat het helpt bij hooikoortsklachten. ‘Een barrière opbouwen helpt’, zegt hij. ‘Op die manier kunnen de pollen minder makkelijk het neusslijmvlies bereiken.’ 

Om dezelfde reden helpt een (zonne)bril ook, voor hooikoortsigen die last hebben van jeuk in de ogen. Een andere tip van Roovers: je haren uitspoelen voor je ’s avonds gaat slapen. ‘Pollen verspreiden zich via de lucht en blijven in je haren plakken. ’s Nachts, als je in bed op je kussen ligt, ga je met je neus in die pollen liggen wrijven.’ Door je haren te wassen of uit te spoelen is de blootstelling aan de allergenen al een stuk minder, zegt Roovers. ‘Het zijn banale dingen, maar ze helpen wel.’ En: blijf hooikoortsmedicijnen ook gebruiken op de dagen zonder veel klachten.

'Allergie is business'

Maar wacht, de fabrikant heeft nog een andere claim. De hoogfrequente golven in de twee rood opgloeiende staafjes zouden zorgen voor een verbeterde doorbloeding en een betere zuurstoftoevoer in de neus. Daar moet Roovers hartelijk om lachen. ‘Dat zou de allergische stoffen juist béter verspreiden.’ Dat dit soort apparaten gewoon te koop zijn, ondanks de flinterdunne wetenschappelijke onderbouwing, is mogelijk door de soepele regelgeving voor het vermarkten van medische hulpmiddelen. ‘Allergie is business’, zegt Roovers. ‘Een op de drie Nederlanders heeft een allergie, dus je kunt wel uitrekenen hoe groot de markt is. Daar proberen veel mensen een graantje van mee te pikken.’

Woordvoerder Rik Muijtjens van Medisana zegt in een reactie dat hij graag zou willen dat er meer onderzoek komt naar lichttherapie bij hooikoortsklachten: ‘Zo’n studie zouden wij graag faciliteren. De duizenden tevreden gebruikers, online reviews en een zeer weinig gebruikte niet-goed-geld-terugactie spreken wat ons betreft voor zich.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden