Inzicht Kikkers

Kreupele kikker

Vijf achterpoten heeft deze kikker en natuurlijk is meer niet beter als het om springen en zwemmen gaat.

Beeld David Herasimtschuk / Freshwaters Illustrated

Hier is iets goed mis. Deze Pacifische boomkikker heeft wel vijf achterpoten! Is het diertje het slachtoffer van een stel doorgedraaide wetenschappers in een duister lab? Dat niet. De echte reden is nog gruwelijker.

De kikker moet de poeltjes waarin hij leeft in het westen van Noord-Amerika delen met andere bewoners. Andere kikkers, algen, waterslakken, vogels, maar ook met Ribeiroia ondatrae, een parasitaire platworm, die zich in verschillende gastheren ontwikkelt. De worm infecteert waterslakjes, waarna de larven massaal de slak verlaten en doelgericht op zoek gaan naar kikkervisjes. Daarin nestelen ze zich op de plek waar de achterpoten worden gevormd. Als de dikkopjes veranderen in kikkers, zijn die misvormd, kunnen ze niet springen of zwemmen en worden ze opgegeten door vogels, waarin de platwormen eitjes leggen die via vogelpoep weer in de poeltjes terechtkomen.

Volgens Pieter Johnson, hoogleraar aan de universiteit van Colorado en al twintig  jaar bezig met de mismaakte kikkers, is nog niet duidelijk hoe de misvormingen ontstaan. Momenteel onderzoekt hij of de parasieten stofjes uitscheiden die de groei ontregelen. Het is ook mogelijk dat de cysten die ontstaan op de plek waar de larven zich nestelen ervoor zorgen dat de kikkerpoten tijdens de groei doormidden worden gedeeld.

Er zijn aanwijzingen dat het aantal kikkers met zeven poten in de Verenigde Staten de afgelopen twintig jaar is toegenomen. Een mogelijke verklaring is vervuiling van poelen. Meststoffen die in het water terechtkomen leiden tot een overvloed aan voedsel voor algen, waardoor het aantal waterslakken (en dus potentiële gastheren voor de parasieten) toeneemt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden